La Festa de Tardor, o Festa Major de Sant Martí, torna amb força després de l'aturada de 2020 a causa de la pandèmia. Les activitats començaran el 5 de novembre i s'allargaran fins al 14 del mateix mes amb activitats a diferents punts de Cerdanyola del Vallès.
Retorn il·lusionant
El dijous 28 d'octubre es va fer la presentació del programa d'activitats, que implicarà un gran nombre d'entitats de la ciutat i que tindrà com a punt central el tradicional envelat de la Plaça Sant Ramon. El relaxament de les restriccions per la pandèmia han permès que La Comissió de festes pugui organitzar les activitats amb menys límits. Tot i això, el procés per fer possible la festa ha estat feixut. "Ens reuniem amb la Comissió després de cada anunci del Procicat", va recordar el regidor de Cultura, Óscar Pons. Des de la Comi, Ramon Saulò va assegurar que enguany, l'entesa amb la regidoria de Cultura i tot l'Ajuntament "ha estat total".
Ramon Capella va explicar que en edicions anteriors ja tenien el 'pla A' definit al mes de juny, però enguany s'han trobat que al setembre encara tenien moltes coses en l'aire: "Amb molta dificultat, hem aconseguit agrupar gairebé totes les entitats de la ciutat". Seran, precisament, les entitats culturals de Cerdanyola qui llegiran el pregó de festa major el divendres 5 de novembre des del balcó de l'ajuntament.
L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordon, va posar el focus en la capacitat de treball de la Comissió i va agrair aquesta estima per la ciutat: "Agraïm que hi hagi gent disposada a fer coses així per la ciutat en temps complicats".
L'aposta per la gent jove i la nostàlgia, de la mà
Enguany, al Festa de Tardor estrena una secció jove de la Comissió. Com a portaveu del grup, Maria Sauló va donar els detalls de La Martinada, una festa pensada per a la gent jove de Cerdanyola que es farà la nit del 5 de novembre a l'envelat. Amb un grup de versions i un DJ cerdanyolenc, volen intentar que la festa arribi a més persones. "Quan érem petits gaudíem molt de la festa, però quan hem sigut més grans hem vist que falten opcions", va dir Sauló, qui va explicar el motiu del nom de la festa: "Li hem dit Martinada perquè molta gent no sap que Sant Martí és el patró de la ciutat i que se celebra aquesta festa major".
En paral·lel a aquesta festa destinada a la gent jove de la ciutat, la Festa de Tardor també deixarà un espai per a la nostàlgia de les festes dels anys 70. El dimecres 10 de novembre, l'envelat es convertirà en un homenatge a un dels llocs de referència del jovent dels anys 70 i 80: El Quijote. Es tracta d'un bar ubicat al passeig Cordelles que aplegava joves d'ambients molt diferents de la ciutat. Així, a l'envelat es reproduiran espais que hi havia al bar, que va tancar fa més de 20 anys: futbolins, billars i música de l'època. Ramon Sauló va explicar que la iniciativa de fer la celebració El Quijote Forever va sorgir de les ganes de veure el retrobament de persones que feia temps no es veien, i per no perdre l'oportunitat de celebrar: "Ens adonarem que hi ha gent que faltarà aquell dia, i això ens fa veure que hem de celebrar tant com poguem".
Cultura popular
Els representants de La Comi han afegit que després d’un any de parèntesi, Sant Martí tornarà a viure actes tan destacats i populars com el Correfoc (amb la «torna» del contrapregó, dissabte 13 de novembre), l’actuació castellera (diumenge 14 de novembre, plaça de l’Abat Oliba) i la presència de les entitats de Cultura Popular al carrer. No s’ha pogut organitzar una cercavila però hi haurà una trobada amb les entitats de cultura popular de la ciutat.
Tornarà el tradicional i popular Mercat Medieval complementat per un Campament Medieval que muntaran als jardins de Ca n’Ortadó dissabte 6 i diumenge 7 de novembre la CRAC, la Constància Factoria Cultural i el Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès. La música, el cant i les propostes esportives tenen el seu lloc a la feina. Una de les novetats serà la 1a Cursa Inclusiva Infantil i Juvenil, que es farà el diumenge 14 de novembre. Una iniciativa de CIM Project i Sindicat de mares en la diversitat funcional.
Aquí pots consultar el programa d'activitats sencer.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.