Èxit de visites en els museus cerdanyolencs durant tot el cap de setmana

Enguany el Dia Internacional dels Museus s'ha celebrat sota el lema "Museus per a l'educació i la investigació"

Aquest cap de setmana, els museus de Cerdanyola s’han adherit a la celebració del Dia Internacional dels Museus, el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM).

El dia 18 de maig és el dia en què tots els museus són els protagonistes i obren les seves portes per oferir una atractiva oferta d'activitats i per sensibilitzar als seus visitants i a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.

A Cerdanyola, les activitats organitzades amb motiu d’aquesta cita han durat tot el cap de setmana.

Hem pogut trobar des de jornades de portes obertes, coneixença del patrimoni que custodien així com les exposicions temporals que acullen i han permès a tothom gaudir dels museus de la ciutat.

Museus per l’educació i la investigació

Enguany, aquest dia se celebra sota el lema "Museus per a l'educació i la investigació" i amb l'objectiu de donar importància al paper que tenen els museus a nivell educatiu ja que fomenten la creativitat, la curiositat i el pensament crític. 

Els museus són centres educatius dinàmics que, com anunciava aquest dissabte la regidora Pilar Adell, fomenten "recuperar patrimoni, crear unes identitats i cultures en continua construcció, fer comunitat i crear coneixements". A més de la curiositat, la creativitat i el pensament crític.

Aquest 2024, l’ICOM vol reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees.

Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per donar forma a la nostra comprensió del món.

Tal com explicava Sonia Blasco, cap dels serveis de Museus de la Generalitat, l'objectiu dels museus és "ser espais oberts a tothom i on s'expliquin diverses històries per a que tothom tingui cabuda". 

Gran participació en les activitats 

Els museus de la ciutat han aconseguit bones xifres de visites. El director del Museu d'Art de Cerdanyola, Txema Romero, feia una valoració molt positiva.

"Ha estat un exitàs. La nostra valoració és molt satisfactòria i d'enorme gratitut per la gent que s'ha implicat com pels assistents que han arribat a desbordar les visites", explicava Romero en declaracions al TOT Cerdanyola. 

En el cas del Museu d'Art de Cerdanyola, ha aplegat centenars de persones entre ambdós dies. Una activitat que el museu tornarà a repetir a causa de l'èxit ocasionat és el Maridatge que es va fer per la Nit dels Museus.

En paraules del director del MAC, "per l'èxit que ha tingut i que tindrà recorregut". En aquesta obra, la historiadora de l'art Queralt Morral i Bisbal va oferir una visita guiada que va tocar els àmbits modernistes del museu, combinant les explicacions amb la interpretació de diverses peces musicals inspirades en les obres, els artistes i l'època del Modernisme

En el cas del Museu d'Història de Cerdanyola, aquest museu ha rebut unes 171 visites al llarg de tot el cap de setmana. 

Activitats que han hagut en els museus de la ciutat

 

Museu d’Història de Cerdanyola

18-19 de maig. Horari habitual
Jornada de Portes Obertes. Entrada gratuïta.
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver

18 de maig. 17 a 18 h
Jornada de portes obertes i una visita guiada diferent cada dia per descobrir o recordar com era i com es vivia en un assentament ibèric que va estar habitat entre el segle V i el I aC. Activitat recomanada per majors de 10 anys. Entrada gratuïta i sense inscripció prèvia
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.

19 de maig
11:30-13:30 h
Olimpíades de l’Antiguitat. Petits JJOO a Cerdanyola amb una cursa a peu, tir de javelina, el salt, la cursa d’Hoplites, el llançament de disc.... Activitat per a tot tipus de públic a partir de 6 anys
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.
Organitza: Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) i Museu d'Història

12 a 13 h
Cerdanyola, terra d'ibers. Visita guiada a l'exposició permanent dedicada a la Cultura Ibèrica, des del seus orígens a la seva desaparició, utilitzant el poblat de Ca n'Oliver com a exemple de l'evolució d'un assentament que té més de 2000 anys. Activitat recomanada per a majors de 10 anys i entrada gratuïta.
Lloc: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver.

10 a 14 h
Els temples de la Vall de les Feixes. L’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes i l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes es van obrir al públic de forma simultània. A l’entrada de cada temple es va explicar la seva història. I de camí entre una i altra, les persones participants van poder descobrir com la riquesa del patrimoni històric i natural s’entrellacen per explicar la història de Cerdanyola des de l’època romana fins el segle XX.
Lloc: Església de Sant Iscle i Santa Victòria i Ermita de Santa Maria de les Feixes.

 

Museu d'Art de Cerdanyola

18 de maig
17 a 20 h i de 21 a 23 h
Portes obertes i presentació dels Relleus de les Titànides que l'artista Ismael Smith va modelar per a la fàbrica Uralita i que han estat rescatats i instal·lats amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

21 h i 22 h
Maridatge d'Art i música. La historiadora de l'art Queralt Morral i Bisbal va oferir una visita guiada que va recòrrer els àmbits modernistes del museu tot combinant les explicacions amb la interpretació de diverses peces musicals inspirades en les obres, els artistes i l'època del Modernisme

21 h
La vida és curta. Amb la col·laboració del Servei de Joventut el Museu d'Art de Cerdanyola va reprendre el festival de curtmetratges Made in Cerdanyola, que van permetre visionar obres de creadors de la ciutat, filmades a la localitat o que van comptar amb protagonisme cerdanyolenc. Al final de la projecció es va portar a terme una conversa debat amb els autors i participants dels curtmetratges. 

Més info: 'Els Relleus de les Titànides', una de les exposicions que es poden visitar en el MAC

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.