Les entitats culturals de Cerdanyola del Vallès comencen l'any 2020 amb força. Aquest 17 de gener s'ha presentat la programació d'enguany del Teatre Ateneu, en la qual apareixen espectacles i propostes de diferents entitats de la ciutat.
El FEM Monòlegs serà anual
A banda dels espectacles mensuals que ja ha confirmat el Teatre Ateneu, al programa definitiu s'hi sumen les propostes de les entitats i grups culturals locals. Per ordre cronològic, després de la representació de Cobertura el 24 de gener, se celebrarà la 8a edició dels Certamen FEM Monòlegs (8 de febrer). Es tracta d'un espectacle humorístic solidari que destinarà la recaptació a la Fundació Esclerosi Múltiple. Des de l'organització de FEM Monòlegs han anunciat que el certamen deixarà de ser bianual i, a partir d'aquest any, es farà de forma anual.
A banda dels monologuistes que passaran per l'escenari, també es comptarà amb l'actuació del Mag Igor i l'animació de la companyia cerdanyolenca Caulababa. L'organització ha celebrat que alguns monologuistes s'han ofert per participar en l'espectacle solidari però han lamentat no haver pogut incloure dones humoristes: "Hem intentat portar monologuistes dones, però aquest any no ho hem aconseguit".
Dos espectacles en record de Lorca
Aquest 2020 es compliran 84 anys de l'afusellament del poeta i dramaturg Federico García Lorca i dues entitats de Cerdanyola li dedicaran els seus espectacles. Per una banda, la Casa de Andalucía presenta un espectacle que pretén atrapar al públic que no s'identifica amb el flamenc més pur. Sota el títol de 'A ti Federico', l'Escola de Ball de la Casa de Andalucía recorrerà la poesia i vida de l'autor granadí (els dies 29 de febrer i 18 d'abril). La directora de l'Escola de Ball, María Dávila, explica que l'espectacle comptarà amb Isabel Iniesta com a narradora i començarà a Fuente Vaqueros, lloc de naixement de Lorca, passarà pels seus viatges a Cuba, Nova York i acabarà amb la part més fosca de la Guerra Civil i el seu afusellament. "És una forma diferent de conèixer l'autor", assegura Dávila, qui destaca els canvis de música i vestuari de l'espectacle.
Per una altra banda, la Coral de l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV) oferirà un concert conjunt amb Passi-ho bé Teatre (26 d'abril). L'espectacle recordarà la vida i obra del poeta a través de la música, el teatre i la poesia. També des de l'AMCV, el 28 de març transformaran el seu concert de primavera en un espectacle participatiu en què el públic podrà escollir quines cançons es toquen. Entre la llista d'èxits hi figuraran temes de Nina Simone, Alicia Keys o música d'espectacles com West Side Story.
En l'àmbit musical també hi destaquen el concert del desè aniversari de la Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC) el pròxim 1 de març. La primera part del concert recordarà obres emblemàtiques d'aquests deu anys amb Pedro Pardo i Anna Borrego. La segona commemorarà els 250 anys del naixement de Ludwing van Beethoven interpretant la seva 7a Simfonia. Per una altra banda, l'Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC) oferirà el seu Concert de Primavera també centrat en la figura de Beethoven (19 d'abril).
Teatre infantil de la mà de Bambalina
Els més petits també podran gaudir del teatre amb les propostes de Bambalina. El 26 de gener, la companyia Labú Teatre portarà l'espectacle Bianco amb l'actuació d'Andreu Sans, actor format a l'Aula de Teatre cerdanyolenca. Al febrer, La Pallassada portarà la companyia Teatre Mòbil, especialitzats en "palar sense paraules" tal com ha destacat Maria Rosa Soler, i la companyia Mô-Clown amb Elisenda Rué, qui destaca per la seva trajectòria en diferents gèneres teatrals. Ja al març, la companyia Estaquirot Teatre presentarà un espectacle que farà reflexionar als nens i nenes sobre l'avorriment i la imaginació. "És una de les companyies de titelles més reconegudes d'Europa", assenyalen des de Bambalina.
Teatre local, cultura popular i cinema
La programació del Teatre Ateneu es completa amb més propostes nascudes a Cerdanyola. El Grup Artístic Teatral (GAT) presentarà, com a novetat, dues obres humorístiques. Primer, representaran la coneguda obra TOC-TOC, on sis personatges amb TOC coincideixen a la consulta d'un psiquiatre (13 de març). Ja al maig, el GAT representarà Mentiders, la història de dos agents de policia que la nit de Nadal han de donar una mala notícia a un matrimoni gran (15 maig).
Per una altra banda, l'Agrupació Cultural Sardanista celebrarà l'Aplec de la Sardana amb el concert de la Cobla Orquestra Selvatana (7 de març). El grup musical, format per 17 persones, interpretarà músiques del món i música tradicional. A més a més, els Xiscnèfils engeguen el seu 26è any d'activitat amb una programació que inclou pel·lícules diverses: des de films premiats fins a pel·lícules de nous directors, passant per obres internacionals. "Celebrem que hem augmentat el públic de cada setmana", han destacat els responsables de Xiscnèfils.