L'amor per la música del compositor cerdanyolenc Jordi Morral i Masià és la columna vertebral de la biografia recentment publicada per part de l'Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC), formació que va fundar Morral. El llibre recull els passatges més destacats de la seva vida i de la seva trajectòria musical, també com a director de la Coral Cerdanyola durant 50 anys. A la publicació de la biografia s'afegeix l'homenatge que l'OCC li retrà el 16 d'abril al Teatre Ateneu.
Pedagog, director i compositor
Jordi Morral i Masià, nascut a Ripollet i veí de Cerdanyola des de ben petit, va ser músic i compositor. Va fundar la Coral Cerdanyola l'any 1958, en uns temps on cantar en català no resultava fàcil, fet que el va portar a obrir un parèntesi a mitjans dels anys seixanta reprenent l'activitat el 1983 portant la Coral a actuar a diversos països europeus, i fins i tot als Estats Unitas arribant a actuar al Palau de la Música Catalana. En el camp de la composició va treballar especialment el gènere de la sardana. Tot plegat ho va compatibilitzar amb la docència a l'ensenyament mitjà cloent la seva trajectòria amb la fundació, l'any 2006, de l'Orquestra de Cambra de Cerdanyola.
El periodista cerdanyolenc Agustí Jiménez ha donat forma a la biografia, per a la qual ha fet recerca mà a mà amb la musicòloga Roser Bursó. El llibre es titula Per amor a la música, fent referència a una passió per l'art que la família de Jordi Morral ha destacat en l'acte de presentació de la biografia, aquest dimarts 4 d'abril. El fill del compositor, Ramon Morral, ha explicat que la iniciativa va sortir de Jiménez i de l'OCC, i que l'Ajuntament ha col·laborat en l'edició i, l'artista local Ramon Sauló, s'ha encarregat de la maquetació.
Agustí Jiménez: "El llibre relata la seva vida i obra cronològicament i destacant les tres facetes de Jordi Morral: la de pedagog, la de director i la de compositor"
A partir de les primeres converses, Bursó i Jiménez van començar a treballar en la recerca de la part vital i la part musical de Morral. "El llibre relata la seva vida i obra cronològicament i destacant les seves tres facetes: la de pedagog, la de director i la de compositor", assenyala Agustí Jiménez. Per explicar la història han parlat amb amics i persones que van tenir vinculació amb el músic cerdanyolenc. El repte més gran va ser identificar totes les seves composicions. Roser Bursó va iniciar la recerca quan estudiava a la universitat, i la va reprendre anys després per fer el llibre.
"Primer es va dedicar a fer arranjaments per a les corals, és a dir, feia música per als altres. Després es va començar a sentir més còmode i va compondre les sardanes i les cançons", apunta Bursó, afegint que en l'obra de Morral es veu com va perfilant la seva manera de compondre. Així, al llibre es poden llegir cançons senceres i l'explicació i antecedents de cadascuna.
Agustí Jiménez, Ramon Morral i Roser Bursó presenten la biografia de Jordi Morral. FOTO: Mónica GM
A més a més, al llibre també hi ha espai per a la seva part més familiar com a pare de dos fills: Mª Àngels i Ramon Morral Soldevila. També té protagonisme la seva dona, Dolors Soldevila, a qui han definit com una persona clau per a la trajectòria de Morral i per a les formacions que dirigia.
Concert i homenatge
L'edició de la biografia s'ha fet en el marc de l'homenatge que es retrà el diumenge 16 d'abril a les 19 h al Teatre Ateneu, tot just després del Concert de Primavera l'OCC. Hi participaran la Cobla Sant Jordi, acordionistes, la Societat Coral El Vallès de Ripollet i l'Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola. Els músics interpretaran peces de Jordi Morral i també es farà entrega del diapasó que el cerdanyolenc utilitzava per dirigir. "És un diapasó centenari que pertanyia al seu besavi, de Ripollet. Sent ripolletenc de naixement, sempre va voler que l'instrument tornés a Ripollet", ha destacat Ramon Morral.
S'han editat 300 exemplars del llibre, els quals es repartiran entre els socis de l'Orquestra de Cambra de Cerdanyola i aquells simpatitzants que el vulguin. També s'han dipositat exemplars als ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet perquè es posin a l'abast de la ciutadania.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.