El Correllengua 2018 reviurà l'esperit de la Nova Cançó

Els actes de celebració es faran els dies 19 i 20 d'octubre

 

Raimon durant un concert l'any 1975
Raimon durant un concert l'any 1975 | Museu Reina Sofia

 

 

 

Cerdanyola del Vallès participarà en la iniciativa del Correllengua. L'edició d'enguany està dedicada a la Nova Cançó i el seu paper en la societat, la cultura i la llengua catalana.

 

Cinema, concerts i jocs per a tothom

 

Per celebrar el Correllengua, un seguit d'entitats culturals de Cerdanyola s'han unit per organitzar activitats durant dos dies. El divendres 19 d'octubre es donarà el tret de sortida als actes, que començaran, a les 18.30 h a l'Institut Banús, amb una sessió de cinefòrum on es projectarà el documental 'La cançó censurada'. Es tracta d'una producció dirigida per Lluís Danés que compta amb la col·laboració de TV3Batabat i la Fundació Catalunya.

 

Un cop finalitzi la projecció, s'obrirà un espai de debat i posteriorment, els assistents sortiran en cercavila cap a la plaça de Francesc Layret portant la flama de la llengua. Allà, a partir de les 20.30 h, es rebrà la flama i l'artista local Olga Molina llegirà el Manifest del Correllengua, que enguany ha escrit el cantant de Txarango, Alguer Miquel. Per finalitzar el vespre, es farà un brindis amb Ratafia Bosch.

 

Ja dissabte dia 20, tindrà lloc la festa gran, i musical, del Correllengua 2018. A partir de les 11 h, la plaça de l'Abat Oliba acollirà diferents activitats. Una de les més especials serà l'actuació en directe de Ramon Sauló i Pere Codó. "Sent la Nova Cançó el tema principal del Correllengua, no hi podia faltar", explicava Sauló en roda de premsa el 20 d'octubre. A més, l'Agrupació Cultural Sardanista oferirà una actuació especial adaptant peces d'Ovidi Montllor, la Trinca o Jaume Ardella.

 

També en l'àmbit musical, l'escola de música Motor Music Records ha preparat una activitat sorpresa que no es coneixerà fins al mateix dia 20 d'octubre. El Grup Artístic Teatral (GAT), també col·laborarà en la celebració del Correllengua amb una nova activitat sorpresa. Per la seva part, el Club d'Scrabbel de Cerdanyola organitzarà 8 taules per fer partides d'aquest joc i descobrir noves paraules del català. En aquesta part lúdica de les activitats, hi podrà participar tothom qui ho vulgui. La jornada es completarà amb una sessió de jocs de paraules a càrrec del Centre de Normalització Lingüística.

 

El Correllengua 2018 també deixarà espai per fer memòria a través de dues exposicions. El mateix dia 20, La Forja de Cerdanyola ha dissenyat una mostra de cartells antics del Correllengua. "Hi havíem de participar per la defensa de la cultura catalana", destaquen des de La Forja. Per una altra banda, del 15 al 20 d'octubre, es podrà visitar a la 2a planta de la Biblioteca Central una exposició de llibres i discs de la Nova Cançó.

 

Membres de les entitats participants del Correllengua 2018
Membres de les entitats participants del Correllengua 2018 | Mónica García

 

 

 

La rellevància de la Nova Cançó

 

Enguany, és la primera edició del Correllengua que es dedica a un moviment cultural. Fins ara, s'havia dedicat a figures rellevants del món de la cultura catalana com Lola Anglada (2017), Ovidi Montllor (2015), Maria-Mercè Marçal (2014) o Manuel de Pedrolo (2009), entre altres.

 

"La tasca de la Nova Cançó va ser marcar el moment de seguir estrenyent. Jo era molt jove aleshores i en aquestes cançons escoltava les coses que sentia a casa", recorda Ramon Sauló. Des de la secció local d'Òmnium Cultural, destaquen que la Nova Cançó era com "una subcultura paral·lela al franquisme". En aquesta línia, la Coordinadora d'Associacions de la Llengua Catalana (CAL), impulsora del Correllengua, defineix la Nova Cançó com "un esdeveniment musical, social i polític que va esdevenir un crit de llibertat col·lectiva en un context marcat per la censura, la manca de llibertat d'expressió i de reunió".