Les excavacions del passat novembre a Ca n'Oliver han permès localitzar les restes humans d’un individu adult que podria correspondre a l’alta edat mitjana, a l’espera de posteriors estudis de datació que ho confirmin, segons ha indicat el Museu. En el cas que així fos, el director del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver, Joan Francès, explica que aquesta troballa "se sumaria a altres restes que havien sortit anteriorment i, per tant, significaria que hi ha una ocupació mes signigicativa del que ens pensàvem".
En aquest sentit, la presència de restes medievals al poblat ibèric afirmen que no és una novetat. En excavacions antigues ja s’havien localitzat fragments de ceràmica d’aquesta època. Durant les campanyes fetes des del 1986, s’han trobat més materials i una altra inhumació que confirmen que el turó de Ca n’Oliver va està habitat durant l’alta edat mitjana. Afirmació que està corroborada per la documentació del segle X del Cartulari del monestir de Sant Cugat del Vallès.
La diferència, comenta Francès, "és que el primer havia estat decapitat i llençat a una sitja, mentre que aquest va ser enterrat de manera canònica". Les restes medievals són les restes que es troben de manera més superficial, de manera que "solen estar en pitjor estat", indica el director del Museu.
Aquestes restes es van trobar mentre s'excavava a l’exterior del bastió i de la porta est del poblat per tal de poder esbrinar si en aquest sector es documentaven restes de construccions i la presència o no del fossat. De fet, tal i com expliquen des del Museu "es van posar al descobert part d’un retall a la roca, que podria correspondre a un dels límits del fossar, i diversos murs, que formarien part de dues construccions de funcionalitat indeterminat perquè no es van poder excavar totalment".
D’altra banda es va fer la retirada de la potent capa que cobria l’exterior de la muralla que delimita el jaciment per l’est. Aquest destapat es va fer amb l’ajuda d’una màquina retroexcavadora de cadenes, ja que l’estrat corresponia al picat de pissarra produït per la construcció del dipòsit d’aigua, situat a tocar de les restes. Un cop retirat el picat de pissarra s’ha pogut documentar, tant en planta com en alçat, un tram de muralla d’aproximadament 12 metres que faltava per descobrir.
Vista aèria de les excavacions de Ca n'Oliver. FOTO: Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.