Les propostes literàries, protagonistes de l'agenda de 2020

Iniciatives com el Cafè amb lletres, els Vespres Literaris i les activitats de les llibreries locals omplen l'agenda cultural de literatura

Els últims anys, la literatura ha guanyat terreny a Cerdanyola del Vallès amb diverses propostes culturals i populars per apropar-se al món dels llibres. Des del Cafè amb lletres, passant pels Vespres Literaris, les publicacions dels autors i autores locals i les activitats de les llibreries de la ciutat. 

 

Cafè amb lletres

Aquest dijous 16 de gener comença la programació de 2020 del Cafè amb Lletres amb la visita de Rosa Ribas. L'escriptora començarà el nou cicle, a les 19 h a la Biblioteca Central, presentant la seva novel·la Un afer massa familiar. La història tracta sobre una empresa on hi treballa un matrimoni (Mateo i Lola) i els seus tres fills (Nora, Marc i Amàlia). Això no seria estrany si no fos perquè es tracta d’una agència de detectius i la barreja familiar i professional els porta sovint al límit. Rosa Ribas (El Prat de Llobregat, 1963) és una escriptora amb una destacada carrera i contrastada experiència en el gènere de la novel·la negra.

 El 21 de febrer seguirà el programa de difusió literària, amb la presentació del llibre Fugir era el més bell que teníem, de Marta Marín-Dòmine. El llibre ens parla de la filla que regularment fa les maletes i se’n va, cap a un país nou on potser arribarà a sentir-se com a casa.

El 19 de març està prevista la presentació de Paraules que tu entendràs, de Xavier Bosch. Es tracta d’un retrat esmolat de la convivència. Una novel·la que explora les relacions de parella, els secrets de cadascú i l’ús que fem de la veritat. Amb una combinació de tendresa i ironia, de nostàlgia i recerca constant de la bellesa, els personatges es mouen pels replecs de l’ànima, disposats a emocionar el lector.

L’abril és el torn de la presentació de La fuga de l’home cranc, de Guillem Sala. Serà el 16 d’abril, quan se’ns parlarà del protagonista del llibre, en Víctor, un jove sense ambicions i amb una tendència a ficar la pota quan tot va bé que últimament està degenerant en una absurda espiral autodestructiva. L’obra està feta amb un humor grotesc i filosòfic que recorda la millor tradició polonesa. És una història contemporània on emergeix una realitat delirant que s’ho empassa tot i ho digereix en forma de cant a la insignificança i a l’amor indiscriminat de l’univers.

Irene Solà tancarà el cicle el 21 de maig, presentant el llibre Canto jo i la muntanya balla, obra guardonada amb el 4t Premi Llibres Anagrama de novel·la. Canto jo i la muntanya balla és una novel·la en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló, una zona d’alta muntanya i fronterera que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència.

 

Vespres literaris 

Cada mes, el Centre Cívic de Montflorit es converteix en un club de lectura per comentar llibres concrets que els participants dels Vespres Literaris han llegit durant el mes anterior. La pròxima lectura a comentar és El puerto de los aromas, de John Lanchester. La sessió serà l'1 de febrer a les 19 h. 

El llibre del mes de març (7 de març) serà Betibú, de Claudia Piñero. El programa de lectura dels Vespres Literaris, que ja suma 15 temporades, segueix amb Amsterdam, d'Ian MacEwan (4 d'abril); El último patriarca, de Najat El Hachmi (9 de maig) i La retornada, de Donatella di Pietrantonio (6 de juny). 

 

Més propostes locals

Cerdanyola compta amb un teixit de llibreries arrelat a la ciutat. Un exemple són les activitats que establiments com la Llibreria L'Aranya o la Llibreria Éfora organitzen per a públic de totes les edats. Les pròximes activitats confirmades són la sessió de poemari mimicat (el 24 de gener a les 12 h a la Biblioteca) 'Campanas de júbilo' i el primer Suc amb lletres de l'any (el 25 de gener a les 18 h a L'Aranya).