Aquest diumenge 12 de gener se celebra la passada dels Tres Tombs a Cerdanyola del Vallès i la pròxima setmana es farà a diferents indrets de Catalunya. De fet, la celebració cerdanyolenca és una de les més matineres ja que, oficialment, la festivitat de Sant Antoni es commemora el 17 de gener o el diumenge més proper.
Qui era Sant Antoni?
La llegenda de Sant Antoni Abat explica que era un gran amic dels animals i que sempre curava a les criatures ferides. Per això se'l coneix com a patró dels animals. Sant Antoni Abat va neixer durant el segle III a Egipte i amb 20 anys va rebre la crida de Déu. Aquest va dir a un jove Sant Antoni Abat que havia de vendre les seves possessions i donar-les als més necessitats.
Tot seguit, Sant Antoni es va traslladar a viure aïllat i va ser temptat pel dimoni. Amb el temps, es va fer conegut arreu d'Egipte i els seus adeptes van anar augmentant. Els segles van passar i la festivitat de Sant Antoni es va estendre a diferents territoris, amb especial força a Catalunya.
Per què se celebren els Tres Tombs per Sant Antoni?
De la protecció de Sant Antoni Abat envers els animals es deriva la devoció dels professionals del camp per aquesta festivitat. Així, aquest dia, es fa la benedicció dels animals. Inicialment, només hi assistien els de peu rodó com ases i cavalls, però ara, durant la celebració dels Tres Tombs, s'apropen persones amb animals de tot tipus perquè el capellà els beneeixi en nom de Sant Antoni Abat.
Depenent del poble o ciutat, la festivitat de Sant Antoni ha adquirit diferents formes. Una d'elles és la passada dels Tres Tombs, que consisteix en una cavalcada de carros, carruatges i animals pel centre de les ciutats.
Antigament, el diumenge abans de la festa es concedia el càrrec de banderer al millor licitador. El dia del sant la cavalcada sortia de la casa d’aquest: tres genets de costat obrien la comitiva, el banderer al mig amb un cordoner a banda i banda. Enguany, aquesta última part de la tradició se segueix mantenint a Cerdanyola amb Francisco Alarcón com a banderer i Víctor i Xavi Alarcón com a cordonistes.
Visitava les autoritats, i genets i cavalcadures eren beneïts a l’església de Sant Antoni. Després de la benedicció, el millor genet feia alçar la cavalcadura sobre les potes del darrere i li feia fer tres tombs. Amb el temps, tota la cavalcada va acabar fent les tres voltes al centre del poble. En algunes poblacions, encara es conserva la tradició de fer una foguera. Fins i tot, alguns pobles feien el recorregut amb els carros al voltant d'una gran foguera.
Amb el creixement del cristianisme, la volta dels Tres Tombs es va passar a fer al voltant de l'església local o seguint la imatge de Sant Antoni Abat, com es fa a Cerdanyola. Com tot, la festa ha evolucionat amb el pas dels anys i és comú veure carros originals, com el que arrosseguen els Castellers de Cerdanyola cada any i que no té participació animal.