Carlos i Javi Soler: "Ens interessa treure tota la creativitat dels alumnes de l'Aula de Teatre"

Entrevista als professors de l'Aula de Teatre amb motiu del Dia Mundial del Teatre

L'any 1985 es va posar la primera pedra simbòlica del què dos anys després acabaria sent l'Aula de Teatre de l'Ateneu de Cerdanyola del Vallès. En aquell primer grup d'alumnes s'hi formaven els germans Soler, Carlos i Javi. Ara, tots dos són els professors que mantenen les classes de teatre a l'Ateneu i celebren el 35è aniversari de l'Aula amb obres de teatre i classes magistrals protagonitzades per exalumnes que ara són actors professionals.

Més info: L’Aula de Teatre de l’Ateneu celebra els seus 35 anys amb Master Classes gratuïtes

 

Com esteu vivint la celebració dels 35 anys?
Carlos Soler: Amb molta il·lusió. Vam començar a l'Aula com a alumnes i és una satisfacció poder fer de profes i veure tota la gent que ha passat per aquí i que, fins i tot, alguns s'han professionalitzat. Ara tenim el gust de convocar aquests actors ja professionals perquè vinguin a fer classes magistrals i actuar.

Javi Soler: Estem molt contents de la resposta que ens han donat els exalumnes per fer les classes. Notem que hi ha estima per l'Aula de Teatre, on van començar. De fet, alguns van començar a l'Aula Infantil i després van passar a la dels adults.

Això vol dir que tenen bon record del seu pas per l'Aula de Teatre.
J.S: S'han format en escoles oficials d'aquí o altres països, però mantenen bon record de l'Aula. Nosaltres sempre dèiem: "Aquí no us podem donar ni tant sols un certificat" [riu]. Però sí que els hi donàvem la "teatrina", com diu el meu germà, perquè després vulguin continuar formant-se.

Vau veure néixer l'Aula de Teatre. Com era fa 35 anys?
J.S: L'any 1985 vam començar amb només un professor i encara no era l'Aula de Teatre com a tal. Vam ser un primer grup d'alumnes i a partir de l'any 1987 es va estructurar amb més cursos i professors que venien de l'Institut del Teatre de Terrassa o Barcelona.

C.S: Vam tenir molta sort perquè teníem el privilegi de fer classes de tècnica amb aquests professors cada tarda de dilluns a dijous. Tocaven aspectes que nosaltres ara només podem ensenyar per sobre. Fèiem malabars, esgrima, acrobàcies, maquillatge, lluita escènica, mim... A les nits també muntaven espectacles. És a dir, era una Aula molt activa. Vam aprofitar aquella època amb gent professional per formar-nos i ara podem fer formació nosaltres.

Carlos Soler, professor a l'Aula de Teatre: "Al principi érem només unes 15 persones que vam passar cinc anys junts i amb professionals que venien de fora"

Com ha estat l'evolució durant 35 anys?
C.S: Ha estat una muntanya russa. Al principi érem només unes 15 persones que vam passar cinc anys junts i amb professionals que venien de fora. El 1990, ens passen la direcció de l'Aula a nosaltres i allà és quan estructurem l'Aula en tres nivells: iniciació, intermedi i avançat. Això funciona molt bé durant uns 12 anys i després venen els temps de mancances a nivell de pressupostos per muntar coses, manca d'espai a l'Ateneu... Però va continuar sent bona època perquè, fins gairebé el 2010, muntàvem espectacles amb una companyia estable d'alumnes i exalumnes. Ara mirem de mantenir els tres nivells i col·laborar amb iniciatives de la ciutat com entitats, museus o festes majors, però hi ha menys gent i es fan menys coses que uns anys enrere.

J.S: En aquests 35 anys també hi ha alumnes que van començar a l'Aula Infantil i ara són professionals. Per exemple, la Laia Pineda a Pallapupas i la seva companyia de teatre o l'Andreu Sans, que va començar amb 14 anys. Ell va ser una excepció perquè a l'Aula es comença amb 15 anys, però el vam veure el primer dia i ho vam tenir clar. Ara treballa a companyies teatrals i té la seva pròpia companyia. És un gran actor i millor persona [riu].

Una de les classes de l'Aula de Teatre. FOTO: Cedida

Una de les classes de l'Aula de Teatre. FOTO: Cedida



Com són els alumnes de l'Aula?
J.S: Tenim de tot perquè està oberta a partir dels 15 anys. Podem tenir nois i noies que tenen molt clar que volen ser actors, fins a l'executiu que està vuit hores davant l'ordinador i necessita esbargir-se. També hem tingut gent jubilada que durant la vida laboral no han pogut fer teatre i ara que tenen temps s'hi apunten. Acostuma a ser molt variat, però aquest any ha coincidit que tenim un grup molt jove.

De fet, aquest és dels pocs espais on es poden trobar persones de diferents edats i conviure. Com ho porta la gent que hi participa?
C.S: Jo crec que ho porten bé. Quan arriben els hi diem que és una formació que pot servir per dedicar-te a l'actuació, però també per fer una conferència a l'institut, una entrevista de feina, per parlar davant dels altres o per conèixer-te millor a tu mateix. L'objectiu principal és formar-te per actuar davant un públic en un escenari, però la formació que et donen aquests cursos és molt àmplia.

Javi Soler, professor a l'Aula de Teatre: "Normalment, no toquem text fins al grau intermedi. Els texts ja se'ls trobaran, però primer ens interessa treure tota la seva creativitat"


Quin tipus de teatre es treballa a l'Aula?
J.S: Sobretot ens interessa la part creativa dels alumnes. Normalment, no toquem text fins al grau intermedi. El curs d'iniciació es dedica a improvisació i a què vagin creant escenes i personatges. Els texts ja se'ls trobaran, però primer ens interessa treure tota la seva creativitat. A final del curs d'iniciació es presenten escenes de creació dels alumnes. Al nivell intermedi, comencem a aprofundir en personatges, i al final es presenten escenes de creació de personatges. Al tercer nivell es fa l'anàlisi del text i de l'autor, i quan acaba el curs presenten fragments d'uns 15 minuts de text d'autor. Depenent del grup, sovint proposem fer una obra sencera de text.

El talent dels actors és innat o tot es pot treballar?
C.S: Les dues coses. Tot es pot treballar. Hem vist canvis en alumnes, sobretot a nivell físic, que van arribar amb l'esquena com si tinguessin 70 anys i han treballat per millorar-ho. També hem vist persones molt tímides que han treballat per deixar-se anar a l'escenari. Per una altra banda, hi ha gent amb talent innat amb qui pots polir coses, però nosaltres els animem que continuïn formant-se a escoles oficials.

Carlos Soler: "Falta suport, difusió o espais adequats per tenir el material i sales d'assaig".

Quin interès hi ha a Cerdanyola pel teatre?
C.S: És estrany, perquè si rasques una mica trobes que hi ha companyies de teatre com Passi-ho bé Teatre, GAT o Teatreves. Així i tot, falta una mica de suport, difusió o espais adequats per tenir el material i sales d'assaig. A les escoles i instituts amb els quals col·laborem veiem que hi ha nens i nenes interessats i que hi donen importància, però falta fer suport a la cultura en general.

Què té l'Aula de Teatre pròximament en agenda?
J.S: Seguirem amb les Màsters Classes del 35è aniversari, com el taller d'Escenotècnia amb Héctor Bahillo, que canvia de data i ja anunciarem el dia concret. El 7 de maig a les 19 h farem la celebració dels 35 anys amb un vídeo fet per un alumne i traurem un pastís per compartir l'aniversari amb tothom qui s'hi vulgui sumar. El 8 de maig actuarà el Mag Igor, a l'octubre tindrem a Titzina Teatre i al novembre l'espectacle d'en Raül Llopart.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.