El ballet folklòric de l'esbart, les sardanes i la cobla es barregen a l'Ateneu

L'espectacle 'Danses de cobla (més enllà de la sardana)' ha fet confluir l'Agrupació Cultural Sardanista, l'Esbart de Sant Martí i la Cobla Principal del Llobregat

L’Agrupació Cultural Sardanista, acompanyada de l'Esbart Sant Martí i la Cobla Principal del Llobregat, va interpretar diumenge 28 de novembre al Teatre Ateneu una representació ballada a camí entre la dansa popular esbart i les sardanes, batejada amb el nom de 'Danses de cobla (més enllà de la sardana)'. 

Més info: Hector Fornés: “El sardanisme contribueix a unir la ciutat”

El president de l'agrupació, Hector Fornés, va presentar l'espectacle abans de començar: "És una evolució des de danses més tradicionals amb cobla fins a com aquestes danses d'esbart han anat canviant. Però veureu que tots aquells a qui us agradi la sardana identificareu moltes danses familiars".

Sintonia musicada de colors i forma

Els primers en actuar van ser els dansaires de l'Esbart Sant Martí, que interpreten un ballet folklòric originari del segle XX amb un repertori de danses tradicionals i de creació. El punt atractiu d'aquesta dansa és l'espectacle visual que ofereix al públic, tant pel ball de faldilles i capes que permet el vestuari del segle XVIII, com per la sintonia de colors i formes que representen les coreografies.

L'Esbart de Sant Martí a l'Ateneu de Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

L'Esbart de Sant Martí a l'Ateneu de Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

Primerament va actuar un grup gran de dansaires, a continuació van representar un duet i finalment es van tornar a reunir en conjunt. En alguna de les actuacions van sorprendre tocant les castanyoles. Van representar el què per influències geogràfiques s'anomena "jota catalana", a més de la "Festa a Ciutadella", que encara és vigent a bona part de les ciutats mallorquines. 

A camí entre la dansa i el teatre

L'Agrupació Sardanista va actuar tot seguit, oferint l'actuació coreografiada per David Martínez i musicada amb el poema simfònic Puigsoliu, en homenatge al compositor Joaquim Serra i Corominas. De caràcter fresc i optimista, aquesta composició resumeix les harmonies i les instrumentacions que Serra va utilitzar al llarg de la seva trajectòria. A camí entre la dansa i el teatre, David Martínez va coreografiar un recorregut que mostra la vida de Serra en què els ballarins duien un vestuari blanc per denotar puresa.

 
També es va representar el "contrapàs mariner", una de les danses més antigues del folklore català i precursor de la sardana, de punteig senzill i figures simples per acabar sempre en línia recta. En aquesta representació del contrapàs mariner, van ser només homes els qui van ballar. 
 
El contrapàs mariner. FOTO: Nora Muñoz Otero

El contrapàs mariner. FOTO: Nora Muñoz Otero

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.