L'art de Nazario arriba al MAC en una exposició que relata la repressió i dissidència dels 70 i 80

La lluita per l'alliberament del col·lectiu LGTBIQ+, el gènere, la llibertat sexual, l'estigma de la sida o la immigració són algunes de les preocupacions que mostra l'artista

Al voltant dels actes pel Dia Internacional per l'Alliberament LGTBI que es fan a la ciutat, el Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) proposa una exposició centrada en l'obra revolucionària de l'artista Nazario Luque (Castilleja del Campo, Sevilla, 1944), considerat el pare del còmic underground espanyol, i un dels més destacats del còmic gai de la Barcelona dels anys 70 i 80.

Més info: Tota la programació d'activitats del Dia de l'Alliberament LGTBI a Cerdanyola

Sota el títol de "Nazario. Art i dissidència en temps de repressió i alliberament", l'exposició és fruit dels projectes de col·laboració del MAC amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i es podrà veure des del 28 de juny fins al 29 d'octubre. La inauguració tindrà lloc el mateix divendres 28 de juny a les 19 h

Ha estat organitzada en el marc de la col·laboració entre el màster de Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB i el MAC, comissariada per la Laia Bové, l'Ainoa Llàcer i la Cristina Troya.

 

La Barcelona dels 70 i 80 

La mostra planteja una retrospectiva a l'obra i vida de Nazario a partir del context social i polític que va viure el país durant la dècada dels 70 (Transició Democràtica), els 80 (la crisi de la Sida) i posa de manifest la continuïtat de les reivindicacions del col·lectiu queer en l'actualitat, cinquanta anys després dels seus inicis. 

Vinyeta d'un dels còmics de Nazario. FOTO: MAC

Vinyeta d'un dels còmics de Nazario. FOTO: MAC


 
Segons expliquen des del MAC, el plantejament de l'exposició fuig de la típica mirada de Nazario des del món còmic per tal d'obrir la perspectiva com la seva obra va estar immersa en un context històric i polític que empresonava, assenyalava i criminalitzava al col·lectiu LGTBIQ+. No obstant això, les comissàries també han volgut mostrar el Nazario més actual, emmarcat en l'espai de la Plaça Reial i "sus novios".
 
Les obres que es podran veure a l'exhibició estan emmarcades en tres àmbits: "Nosaltres no tenim por, nosaltres decidim", "De l'underground a l'overground" i "Quotidianitat i dissidència a la Plaça Reial".

 

Una reivindicació més viva que mai

La lluita per l'alliberament del col·lectiu LGTBIQ+el gènere, la llibertat sexual, l'estigma de la sida o la immigració són algunes de les preocupacions que Nazario materialitza en la seva obra i que, certament, encara inquieten la nostra societat. Són vigents els seus missatges reivindicatius i representatius de la seva obra tot i formar part de la moguda underground dels anys setanta i vuitanta.
 
L'exposició recull documentació i originals de còmics, il·lustracions i obra gràfica de l'artista underground provinent de col·leccions particulars, del Museu de l'Hospitalet, la Biblioteca Nacional de Catalunya, la Col·lecció Nacional de la Generalitat de Catalunya i el mateix fons del museu.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.