El 14 de maig, el flamenc serà protagonista al Teatre Ateneu en la 35a edició de la Noche del Cante Jondo, el consolidat festival de la Casa de Andalucía local. El certamen es farà a les 20.30 h i les entrades es podran comprar a la Casa de Andalucía (Carrer de la Indústria, 22).
El 35è festival coincideix amb la celebració dels 50 anys de l'entitat, que va fer el pregó de la Festa Major del Roser de Maig. El president de la Casa de Andalucía, Antonio González, ha destacat que l'entitat fa mig segle que impulsa "la cultura i el flamenc", posant com a exemple la Noche del Cante Jondo. El festival s'ha presentat en una roda de premsa a la Casa de Andalucía, aquest divendres 6 de maig.
Artistes veterans i joves promeses del flamenc
Aquesta edició del festival presenta un cartell que representa diferents branques del cant flamenc, així com dona protagonisme a la música i el ball a través de la bailaora cerdanyolenca, María Dávila. A més a més, es barreja l'experiència d'una artistes, amb el talent emergent dels altres. L'espai de cant l'ocupen tres noms: Julián Estrada, María Terremoto i Rancapino Chico.
Rafael Arjona, membre de l'entitat, ha presentat cadascun dels artistes que passaran per l'Ateneu. Julián Estrada, de 54 anys, és considerat un dels principals representants del cant flamenc cordobés i està vinculat a aquest art des que als 10 anys va aprendre a tocar la guitarra. Després del servei militar, va participar en un concurs d'artistes aficionats a Puente Genil, el seu poble natal, i des que el va guanyar es dedica al cant flamenc.
Per la seva banda, María Terremoto ja ha participat anteriorment en la Noche del Cante Jondo. Amb 23 anys, María Terremoto s'ha convertit en una figura habitual dels festivals flamencs, seguint l'herència artística del seu avi, Fernando Terremoto. També segueix la nissaga flamenca Rancanpino Chico, fill del gadità Rancanpino. Alonso Nuñez va fer el seu debut al Teatro Falla i se'l considera una de les promeses del flamenc més pur.
En la part de la guitarra hi estaran Nono Jero, Jesús Sarria i un habitual de la Casa de Andalucía, Antonio Carrión. I també hi haurà ball a càrrec de María Dávila i el seu quadre flamenc. Dávila és professora de l'escola de flamenc de l'entitat i en el seu currículum compta amb actuacions a festivals de renom en el món del flamenc i acompanyant artistes reconeguts com Rafael Amargo.
50 anys a Cerdanyola
En el marc de la celebració del seu 50è aniversari, la Casa de Andalucía té previst organitzar nous actes i espectacles durant els pròxims mesos. "Tenim les mateixes ganes i la mateixa il·lusió que abans", diu Antonio González, qui ha enviat un missatge d'agraïment a les persones que s'han vinculat i han col·laborat amb l'entitat durant aquests anys.
Com també passa en altres entitats locals, el relleu generacional és un problema per la continuïtat de la Casa de Andalucía. "Cada vegada costa més captar la gent jove", asseguren des de l'entitat. Sobre el futur, asseguren que el seu objectiu és continuar en la línia actual i "millorar tot el que es pugui".
L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, el regidor de Cultura, Oscar Pons, i el president de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC), Dani Salinero. Cordón ha felicitat l'aniversari a l'entitat i ha destacat la importància del festival i de seguir celebrant aquest tipus d'esdeveniments per recuperar la normalitat en aquesta nova etapa de la pandèmia.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.