Enmig d'un ambient de Festa de Sant Martí, tot i encara ser els dies previs, el Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) ha presentat aquest dimecres 8 de novembre, el llibre pòstum d'Albert Lázaro, Més Coses de Cerdanyola.
L'acte, moderat pel periodista Joan Sánchez, ha comptat amb la presència del també periodista i historiador Juan Antonio Hidalgo, l'escriptor Isidre Grau i el degà de la premsa local de Cerdanyola, Andreu Salillas. Tots tres han format part de la comissió que ha editat el llibre i "no van dubtar ni un moment en endinsar-se en aquest projecte quan se'ls hi va proposar", comentava l'escriptor Isidre Grau.
Grau, qui es espera que la gent trobi en 'Més coses de Cerdanyola' un llibre amè i descobreixi coses de la ciutat on viu, assegurava que "la seva feina s'ha limitat a ordenar el que ja estava fet, sense afegir res més enllà d’anotar algunes actualitzacions necessàries en alguns articles escrits fa ja 20 anys".
Per la seva banda, Juan Antonio Hidalgo explicava que aquest projecte estava guardat als calaixos del GREC i fins que la família de l'Albert Lázaro, després de la seva mort, va demanar recuperar-ne els articles i fer realitat el llibre. "Va ser en aquell moment, que veient tot el material que hi havia ens vam posar a treballar", afeigia.
Andreu Salillas també comentava l'interès que "des de ben jove he tingut per les coses de Cerdanyola i per buscar documents que serveixin per a explicar la història de la ciutat". A més a més, tots els ponents van voler posar en valor la feina del Ramon Sauló, encarregat del disseny del llibre, i el suport de l'Ajuntament de Cerdanyola.
Tot i que, aprofitant la festivitat de Sant Martí, s'ha fet aquesta presentació, es farà un altre acte per a parlar del llibre, el dimecres 29 de novembre, a les 19 hores, a càrrec del director del Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero, al mateix museu.
Recull d'articles del passat i del present
El volum recull i amplia una sèrie d'articles periodístics que Lázaro va publicar fa dues dècades al "Diari de Cerdanyola", del grup Tot Cerdanyola. Lázaro fa una comparativa entre la Cerdanyola de quan ell era jove i l'actual, tot analitzant papers antics, i ens ho presenta com si estigués passejant pels carrers de la ciutat.
En total descriu fins a 200 indrets de Cerdanyola. Es tracta d'un exercici que diversos historiadors o cronistes de la ciutat ja havien fet anteriorment, entre ells Isidre Grau, l'historiador Miquel Sánchez o Jaume Mimó, mestre de Lázaro que havia publicat el llibre Coses de Cerdanyola. El títol del volum és una picada d'ull a aquella primera edició històrica.
Cinema històric de Cerdanyola
Just abans de la presentació del llibre i amb un envelat ple de gom a gom, ha tingut lloc la segona "Projecció de Cinema Històric de Cerdanyola", una mostra de pel·lícules o cintes de vídeo que l'entitat ha recuperat durant els darrers mesos i que custodia de forma transitòria fins que puguin ser dipositades al futur Arxiu Històric de la Ciutat.
D'entre les diferents projeccions s'han pogut veure films rodats per la Família Recolons a Cerdanyola fa gairebé un segle, una pel·lícula de la primera Festa de Sant Martí rodada per Carles Padró-Solanet i Grau, a més d'altres materials cedits per les productores locals Crators Produccions i La Llucana.
El passi es va completar amb diversos videoclips musicals 100% cerdanyolencs i dos vídeos en homenatge a Albert Lázaro i Josep Prat, fundador de "Marinada".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.