La flama del primer Correllengua Universitari arribarà per primera vegada aquest dijous 20 de febrer a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El campus de Bellaterra l’acollirà durant tot el dia diverses activitats, amb la promoció de la llengua catalana com a eix central, i la lectura d’un manifest.
Abans d’arribar a la UAB, la flama va sortir dilluns de la Universitat de Lleida, va passar per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona el dimarts i aquest dimecres fa parada a la Universitat de Girona. Dijous acabarà el seu recorregut a la UAB i a la Universitat de Barcelona.
Programació d'activitats
La UAB rebrà el Correllengua a la plaça Cívica del campus de Bellaterra a les 9 h del dijous 20 de febrer. Després de les matinades, es llegirà el pregó, amb un ball de bastons a càrrec del grup Escuradents de la UAB. Tot seguit tindrà lloc el Passa Facultats, un recorregut per les facultats de Ciències de la Comunicació, Medicina, Biociències, Ciències, Ciències Polítiques i de Sociologia, i Filosofia i Lletres, passant per l’Eix Central, i acabarà a la plaça del Coneixement.
L'Assemblea d'Estudiants de Filologia Catalana de la UAB i el nucli de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) a la UAB organitzaran un vermut literari a les 12 h a la plaça del Coneixement. A continuació, a les 12.30 h el grup Escuradents de la UAB oferirà un ball de bastons. Tot seguit, a les 12.45 h es podrà assistir a un pòdcast en directe amb l’Arrabassada.
A les 13.45 h es farà una glosada amb Glosa Girona, tot just abans del dinar popular, a les 14 h. A les 14.30 h hi haurà un bingo musical i a les 15.15 h tindrà lloc la cerimònia per acomiadar la flama del Correllengua, amb una lectura del manifest i un aixecament de pilars per part de la colla castellera de la UAB, els Ganàpies. A les 15.30 h la flama es posarà en moviment en direcció a la plaça de la Universitat de Barcelona, on clourà el primer Correllengua Universitari.
Reivindicar la vitalitat del català
El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya impulsa aquesta iniciativa, amb una trentena d'entitats universitàries, per a la defensa de la llengua catalana, amb la voluntat de contribuir a fer del català un element de trobada, cohesió i arrelament.
El Correllengua neix per fer front als discursos en contra de la normalització lingüística "que s'estan aixecant" i a la "baixada de l'ús del català" a les aules. "Les universitats és un lloc molt important on reivindicar-ho, ja que som motor del coneixement que després arriba a la societat", va explicar l'estudiant Pere Miquel Marbà, el dia de sortida del Correllengua a la Universitat de Lleida. També va afegir que les universitats han de ser "llocs davanters on promocionar el català".
Aquesta primera edició del Correllengua està dedicada a qui va ser lingüista i professora de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, Carme Junyent, per la seva tasca en la defensa de la llengua.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.