Les cooperatives escolars inicien els nous projectes de solidaritat

Els 333 alumnes de les nou escoles de Cerdanyola que participen en el projecte, han presentat les seves cooperatives a l'Ateneu

El Projecte Cultura Emprenedora a l’Escola es reprèn per onzè any presentant les tretze Cooperatives Escolars, que durant el curs 2024-2025 planificaran i fabricaran un producte propi. El Teatre Ateneu va acollir l'acte de presentació aquest dijous 9 de gener, rebent l'alumnat de cinquè curs de les nou escoles participants, les mateixes que l'any passat: Carles Buigues, Collserola, Fontetes, Serraparera, Xarau, Sinia, Saltells, FEDAC Cerdanyola i Sant Martí. A final de curs, cada cooperativa vendrà el seu producte al Mercat de Cooperatives i els beneficis aniran destinats a entitats escollides pels mateixos alumnes. 

Més info: FOTOS: Les imatges del mercat de cooperatives escolars 2024

 

Treball en equip, igualtat i democràcia

La regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla, va posar en valor el paper de les cooperatives, “centrades en les persones de manera democràtica i igualitària” i va remarcar que l’alumnat treballarà durant aquest projecte amb “valors com la responsabilitat, l’ajuda mútua, l’equitat o la solidaritat”. Tot això amb un esperit emprenedor i de treball en equip.

Per la seva banda, la regidora d'Educació, Pilar Adell, va parlar de l'aprenentgatge que rebran els alumnes durant aquests mesos: “a l'escola aprenem dels altres i amb els altres”, va dir. Adell també va assenyalar que aquest tipus d'iniciatives ajuden "a fer més gran aquesta ciutat que es diu del coneixement". 

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordon, va agrair als serveis d'Educació i Promoció Econòmica de l'Ajuntament "per a fer possible aquest projecte" i va posar les cooperatives com a "exemple de solidaritat per a tirar endavant i sol·lucionar els problemes de la ciutat". 

Els representants de les tretze Cooperatives Escolars. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Els representants de les tretze Cooperatives Escolars. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

 

Les 13 cooperatives

En les intervencions de l'alumnat sobretot es va destacar el procés d'escollida del nom de la cooperativa i les eleccions dels càrrecs directius. La primera cooperativa presentada va ser Art Buigues, de l'Escola Carles Buigues, "que combina la faceta d'artistes amb el nom de la nostra escola". Els alumnes de Tempus Coop, de l'escola Collserola, van destacar el paper de la democràcia en la seva cooperativa. Cooperativity ha estat el nom escollit per la cooperativa dels alumnes de l'Escola Les Fontetes, qui van explicat que ho decideixen tot de forma assambleària.

L'Escola Serraparera va presentar dues cooperatives: d'una banda, SerraImagins, que van posar en valor el treball en equip de la cooperativa; i d'altra banda SerraArt, que destinaran els beneficis a la Fundació Sant Joan de Déu. Per part de l'Escola Xarau, es va presentar la cooperativa Planeta Cooperatiu, una equip que pren les decissions "amb votacions conjuntes".

Els representants de les tretze Cooperatives Escolars. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Els representants de les tretze Cooperatives Escolars. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

 

L'escola Municipal La Sínia també va presentar dues cooperatives: Món Creatiu, que van explicar que apostaran pel reciclatge; i Handmade, que van dir que els agarada molt la manera de prendre aquestes decissions. Per part de l'Escola Saltells, La Petita ONG del Saltells donaran els beneficis a la fundació ADAC, "pels gats abandonats"; i Petits Empresaris van explicar com van decidir el disseny del logotip de la cooperativa. 

Fedaclers, de l'Escola FEDAC, van indicar que els sembla "molt bona idea donar els diners a la gent que els necessita"; i FEDAC News, del mateix centre, crearan una revista per a parlar de les coses de l'escola, una iniciativa novedosa en aquest projecte. Per últim, Els Minions 25, de l'Escola Sant Martí, van fer cinc cèntims del funcionament de la seva cooperativa i les tasques assignades per a cada càrrec.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.