La intensa sequera que ha viscut Catalunya entre el 2021 i el 2024 ha tingut conseqüències molt visibles pels boscos de l'entorn de Cerdanyola. El Parc Natural de Collserola és el gran pulmó verd de l'Àrea Metropolitana. Amb més de 8.000 hectàrees de boscos i vegetació, de les quals 1.500 de estan dins del terme municipal de Cerdanyola, Collserola no s'ha escapat de la sequera i molts arbres no han sobreviscut als tres anys de falta de pluja i les intenses onades de calor agreujades pel canvi climàtic. A simple vista ja es veuen exemplars de pins, alzines o roures completament secs i morts a qualsevol indret de Collserola.
Malgrat que les pluges dels últims mesos han aturat la sequera, els boscos no estan preparats per aquest nou clima i s'espera que la vegetació de Collserola es transformi en les pròximes dècades. El TOT visita algunes de les zones amb arbres morts per la sequera i que també han patit altres externalitats negatives, com el tomicus, un petit escarabat molt estès en algunes zones de Catalunya i capaç de matar els arbres.
Un 1% d'arbres afectats a Collserola
Arbres afectats per la sequera a Collserola. FOTO: TOT
"Potser hi ha un 1% dels arbres de Collserola afectats per la sequera", calcula Sergi Sempere, el tècnic forestal de l'Ajuntament de Sant Cugat. Tot i això, la xifra és impossible de conèixer amb exactitud i és només una extrapolació. "La sequera que va començar el 2021 ja va tenir un impacte en els boscos des del principi", afegeix el tècnic forestal, que assegura que hi ha arbres que no s'han recuperat del tot malgrat les pluges: "Si ara torna a haver-hi una sequera, en moririen molts més.
Les dades són eloqüents: el 2023 es van registrar a Collserola 309 litres per metre quadrat, mentre que la mitjana del període 1914-2021 era de 614 litres. Una tendència que ja venia del 2022 (307 litres) i 2021 (327 litres). I el mateix amb la temperatura: el 2023 la mitjana anual a Collserola va ser de 17,7 graus, mentre que en el període 1914-2021 era de 14,9.
Això ha assecat molt els boscos i ha eliminat humitat del terra, provocant l'estrès hídric d'alguns arbres. Sergi Sempere explica que en boscos com Collserola, molt frondosos, fa que els arbres competeixin per la poca aigua que hi ha i n'hi hagi que acabin morint. "La sequera debilita els arbres i tenen menys defenses", resumeix el tècnic forestal.
Pins, alzines i roure
La banda de Cerdanyola és de les menys afectades a Collserola, ja que és obaga i la humitat es manté més. Per això no hi ha grans taques d'arbres morts, com sí que ha passat cap a Barcelona. Per exemple, el Parc Natural de Collserola va talar desenes d'arbres morts. Tot i això, per Cerdanyola també es veuen constantment arbres morts, però de manera més individual. El pi pinyer seria el més afectat, però també hi ha roures i alzines.
La plaga del tomicus
El tomicus es pot detectar quan hi ha forats a les escorces. FOTO: TOT
El fet que els arbres estiguin més debilitats per la sequera, els fa més vulnerables davant l'atac d'insectes i plagues de tota mena. És el cas del tomicus, un escarabat que perfora i ataca els pins i que ja ha afectat centenars d'hectàrees a indrets com el Maresme. També a Barcelona s'han talat centenars d'exemplars afectats pel tomicus, que ha trobat en la sequera i les altes temperatures el seu aliat. A Collserola també s'ha detectat el tomicus en algunes pinedes i en arbres morts.
Tot i això, Sergi Sempere creu que en el cas de Collserola no es pot atribuir la mort d'arbres directament al tomicus, sinó que la causa original és la sequera: "El tomicus s'aprofita dels arbres debilitats per la sequera, en alguns casos ataquen quan l'arbre ja està morint". Davant d'aquesta situació, l'actuació principal del Parc Natural de Collserola és talar els arbres morts i que es van localitzant en franges forestals.
Sigui com sigui, si la sequera i la calor s'intensifiquen, els tomicus trobaran terreny adobat per expandir-se i afectar boscos de Collserola.
Augmenta la prevenció d'incendis
Cada any el Parc Natural de Collserola intenta millorar pel que fa a la prevenció d'incendis. Enguany, davant la mala previsió de sequera que hi havia durant la primavera es va avançar tres setmanes l'inici de la campanya de vigilància. Així, aquesta va començar el 25 d'abril, després de mesos de treball per part dels Bombers, ADFs, Protecció Civil, Policia Local i els Ajuntaments dels municipis del Parc Natural de Collserola.
El tècnic de Protecció Civil de l'Ajuntament de Cerdanyola, Lluís Albert Sánchez, admet que al mes d'abril "érem bastant pessimistes i s'esperava un estiu molt sec", però les pluges de les darreres setmanes han fet que a dia d'avui el Pla Alfa de perill d'incendis no hagi augmentat del nivell 0, és a dir, el més baix. "És l'estiu dels darrers anys que millor estem", afirma.
Tot i això, recorda que "no es pot baixar la guàrdia, perquè ara comencen les setmanes de calor i podria ser que el nivell del Pla Alfa augmentés". Des del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cerdanyola s'encarreguen de la prevenció dels incendis, elaborant una sèrie de franges, que fan que es mantingui la distància del bosc amb les zones de cases. Protecció Civil és qui s'encarrega d'activar els plans d'emergència i fer-ne seguiment.
La principal actuació del dispositiu és la vigilància activa sobre el territori amb la funció d’alertar precoçment d’una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació. Fins a principis de setembre, les 12 torres de guaita del parc estan actives des de les 10 h fins les 20 h.
Més inversió
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural ja es va compromès amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) al gener a redoblar la inversió que es destina al Parc Natural de Collserola, amb l'objectiu de fer front a l'impacte que ha tingut la sequera en el medi natural de l'entorn i per fer tasques de prevenció d'incendis.
D'aquesta manera, la conselleria destina un milió d'euros més al parc, a banda del milió que ja està pressupostat.
El futur de Collserola
Malgrat les pluges dels últims mesos, el canvi climàtic provocarà una disminució de les pluges i un augment de les temperatures a Collserola. Això provocarà canvis en la fisonomia de Collserola: "La vegetació canviarà perquè no està adaptada al clima actual, sinó al de fa cinquanta anys". "D'aquí a cinquanta anys la vegetació de Collserola serà diferent", sentencia Sempere. Per visualitzar-ho, potser la banda cerdanyolenca i santcugatenca de Collserola s'assemblarà més a l'actual de Barcelona: menys boscos frondosos menys roures i més matolls i arbustos.
El repte és poder fer una gestió forestal perquè la transformació sigui controlada. "El que ens preocupa són els incendis", reitera Sempere. Un gran incendi podria provocar que la nova vegetació ja sigui diferent i el canvi seria radical. La poca gestió forestal de Collserola i la frondositat dels boscos fa incrementar el risc d'un gran incendi.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.