Collserola, en risc: un de cada tres boscos de Barcelona pot morir per la sequera

Segons un estudi de la Xarxa de Parcs Naturals, la superfície forestal de Cerdanyola es troba en risc alt de vulnerabilitat a l'estrés hídric

Collserola és un dels boscos i entorns naturals més vulnerables per la situació de sequera que viu el país i el canvi climàtic. Així es desprèn del mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que alerta que el 29% dels boscos de la demarcació de Barcelona veurà agreujada "de forma significativa" la mortalitat per estrès hídric entre el 2040 i el 2050. De fet, fa unes setmanes, el Parc Natural de Collserola ja va informar de la tala d'uns 200 pins afectats, entre altres, per la falta d'aigua per la sequera.

Més info: Talen 200 arbres morts per la sequera a Collserola

Un 64% de la superfície de la província de Barcelona és forestal, de la qual un 9% és de propietat pública, mentre que un 91% és privat. Els boscos ocupen el 72% de la superfície de la Xarxa de Parcs Naturals i un terç són alzinars. El mapa, elaborat amb la col·laboració del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, representa la vulnerabilitat d’aquests espais naturals davant del canvi climàtic: molt alta, alta, mitjana i baixa. La comparativa es realitza entre els períodes 2010-2020 (condicions actuals mesurades) i 2040-2050 (previsió futura).

 

La façana litoral, la més perjudicada

Segons l'estudi, el 2050 el nivell d'estrès hídric més elevat serà a la façana litoral metropolitana (Parc Natural de la Serra de Collserola, Parc de la Serralada de Marina i Parc de la Serralada del Litoral). 

Segons el mapa, la part sud de Collserola té una vulnerabilitat a l'estrès hídric molt alta, mentre que a la part nord, on es troba Cerdanyola, es qualifica d'alta. Es considera que la vulnerabilitat és molt alta quan es preveu que el nombre de dies amb un estrès hídric superior a la capacitat de resistència de l'espècie arbòria principal augmenti en més de quatre; i es considera alta quan el nombre de dies va de dos a quatre. 

Mapa de vulnerabilitat

Mapa de vulnerabilitat

 

Accions per salvar el bosc

Davant d'aquesta situació, la gestió forestal adaptativa podria ser una de les eines per fer els boscos més resistents, segons la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, l'administració provincial, en col·laboració amb centres d'investigació i entitats, ha impulsat actuacions com les intervencions silvícoles sanitàries als boscos del Maresme i del Vallès Oriental. Es tracta de reduir la competència entre arbres eliminant-ne els més febles, o fent aclarides en boscos de pi blanc en fase de regeneració després dels incendis al Parc del Foix dels anys 80 i 90.

En el marc de la jornada també s'ha presentat el projecte europeu Life eCOadapt50, liderat per l'Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona. La iniciativa integra 19 territoris amb els seus agents socioeconòmics, la ciutadania i les administracions públiques per potenciar l'acció en adaptació al canvi climàtic als sectors agroramader, pesquer, forestal i turístic.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.