L'Ajuntament de Cerdanyola, a través de la campanya 'Pressupostos Participatius', ha posat a disposició de tota la ciutadania 150.000 euros perquè aquesta decideixi en què invertir-los. La campanya consisteix en què qualsevol persona podrà proposar inversions per millorar Cerdanyola amb un màxim de 150.000 euros de cost i posteriorment es votarà el destí d’aquestes inversions entre les 15 propostes finalistes.
Segons l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, "la campanya té l'objectiu de ser una eina més de participació de la ciutadania en la vida pública de la ciutat". Durant la presentació de la campanya, el batlle també va assenyalar que "la intenció és que aquest procés participatiu es pugui repetir cada dos anys".
Pel regidor de Participació Ciutadana, Santi Moro, la intenció de la campanya "va més enllà": el regidor va assegurar que "aquesta acció servirà per conèixer necessitats plantejades per la ciutadania". A més a més, també va remarcar el caràcter "inclusiu, democràtic i transparent" d'aquest i va posar en valor "el compromís de l'Ajuntament per a obrir espai de participació".
Carlos Cordón (dreta) i Santi Moro (esquerra) presentant la campanya 'Pressupostos participatius'. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)
Com es poden presentar les propostes?
La presentació en societat de la campanya es farà el pròxim 19 de setembre a les 19h en una sessió informativa oberta a tota la ciutadania al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC). L'endemà de la presentació, s'obrirà el termini per a dipositar el formulari amb cada proposta, amb una inversió màxima de 150.000 euros.
Les propostes es podran presentar a través del web del procés participatiu o omplint la butlleta i dipositant-la a les urnes que hi haurà distruibuïdes per diferents punts de la ciutat. Entre les propostes el consistori contempla, per exemple, la construcció d'equipaments de dimensions reduïdes; la reforma, rehabilitació o millora dels equipaments municipals ja existents; la millora d'espais públics; o el mobiliari i les instal·lacions urbanes.
La segona fase, entre novembre i desembre, servirà per fer una valoració tècnica de les propostes rebudes i es classificaran en vàlides, invàlides explicant els motius, i ja contemplades.
Com s'escolliran les finalistes?
De totes les propostes rebudes, s’eliminaran aquelles que sobrepassin el pressupost destinat, no siguin tècnicament viables, no siguin competència municipal, que suposin un cost de manteniment extraordinari o que vagin en contra de normatives o protocols aprovats per l’Ajuntament, "com per exemple, el pla Feminista o el Pla LGTBI".
Posteriorment, en una jornada participativa s’escolliran una quinzena de propostes finalistes i seran aquestes entre les que es podrà votar. En aquesta fase podran participar les persones de més de 16 anys empadronades a Cerdanyola i cadascuna podrà votar fins a tres propostes.
Miquel Morales, coordinador de l’Àmbit de Ciutat del Coneixement, explica que segons l’import de cada proposta podrà sortir una o vàries doncs “si el primer projecte més votat té una valoració de 50 mil euros, podrem triar-me més fins a arribar als 150 mil de pressupost”. Finalment, la o les propostes guanyadores seran executades amb el pressupost de 2025.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.