El 8 de Març és una data reivindicativa que té com a objectiu lluitar a favor de la igualtat de dones i homes. Des de 1975, quan l'ONU va designar aquest dia, des diversos racons del món es pretén trencar amb els estereotips de gènere, acabar amb el sistema heteropatriarcal i reivindicar la justícia de gènere en tots els àmbits de la vida social.
És per això, que durant tota la setmana prèvia al 8M, el TOT Cerdanyola ha fet la sèrie '8-M: Dones de Cerdanyola'. Es tracta d'un conjunt de perfils de dones que ocupen llocs que tradicionalment havien estat relacionats amb els homes o en què les dones han estat invisivilitzades. El TOT ha parlat amb la Mireia Ortega, científica, la Sira Hernández, pianista, la Fiona Lamb, empresària, i la Sílvia i l'Ane, jugadores d'handbol.
Mireia Ortega: llicenciada en bioquímica i doctorada en biomedicina
La Mireia Ortega és project manager en un laboratori on estudien les malalties autoimmunitàries i des de fa un temps es dedica a fer divulgació científica. Segons Ortega "encara falta per arribar a una conciliació real entre laboratori i maternitat". De fet, quan va acabar el doctorat, va de decidir que no faria el postdoctorat perquè volia ser mare. "Fer el postdoctorat implicava anar a l'estranger i allunyar el nadó de la seva família", comentava.

Mireia Ortega treballa com a project manager en un laboratori. FOTO: Marc Mata
Sira Hernández: pianista i compositora
La Sira Hernández és pianista i compositora i l'encarregada d'obrir el 14è Cicle de Música de Cambra de Cerdanyola. Hernández considera que tot i haver-hi històricament moltes dones en el món de la música, "han estat invisibilitat" i creu que "això va canviant tot i que en queda moltíssim". "Només cal veure les programacions dels concerts on hi ha més homes que dones", explicava.

Sira Hernández és pianista i compositora. FOTO: Marc Mata
Fiona Lamb: directora de l'acadèmia Thames British School
Fiona Lamb és llicenciada en Filologia anglo-germànica i des de fa 35 anys és la directora de l'acadèmia Thames British School. També és sòcia i fundadora de l'associació Corporate Women's Club de Cerdanyola. Tot i que el seu és un sector on hi ha més presència femenina respecte a la masculina, Lamb reconeix que la "dificultat més gran que m'he trobat ha estat la conciliació familiar." "Portar una empresa requereix un compromís molt gran", assenyalava.

Fiona Lamb és la directora del Thames British School. FOTO: Guillem Barrera
Silvia i Ane: jugadores del Club d'Handbol Cerdanyola
La Silvia i l'Ane són jugadores del sènior femení del Club d'Handbol Cerdanyola. Totes dues coincidien en què la millora del futbol femení no ha tingut repercussió en els altres esports com l'handbol. "Quan el feminisme ha tingut un auge, aquest s'ha vist en les dones blanques europees i amb diners. Passa el mateix amb el futbol", deia l'Ane. La Sílvia també creu que es tracta d'una qüestió cultural: "als països nòrdics tenen una cultura de l'handbol molt més arrelada, que inclús passa per sobre del futbol, i això també es percep després en els equips femenins".

L'Ane i la Silvia són jugadores del Club d'Handbol Cerdanyola. FOTO: Marc Mata
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.