Cerdanyola vol recordar la lluita antifranquista de 1960 a 1975

Ho farà amb la inauguració de l'exposició 'Segur que tomba: Moviments i accions de lluita antifranquista (1960-1975)' al museu de Ca n'Oliver el pròxim 23 de març

Cada any s'organitza una exposició que se centra en una temàtica concreta i uns subtemes que poden escollir els diferents museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Enguany el tema és la lluita antifranquista que acostarà a la recuperació de món associatiu, al que passava a les fàbriques i tallers, a la gent represaliada i a les lluites veïnals entre el 1960 i el 1975.

Per aquest motiu, el Museu d’Història de Cerdanyola ha triat el que va passar a la ciutat durant la vaga general de 1973, quan els treballadors que construïen la tèrmica del Besòs es van posar en vaga per reivindicar millores laborals. Durant els enfrontaments, la policia va disparar diversos trets que van causar la mort a Manuel Fernández Márquez. Com a conseqüència, es va produir un fort moviment de solidaritat de sectors obrers, de ciutadans, eclesiàstics i estudiantils. Cerdanyola del Vallès hi era.

 Es tracta d’una mostra de Memòria en Xarxa, un programa de difusió de la Memòria Democràtica promogut i produït per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i comissariada fins ara pel Museu d’Història de Cerdanyola.

Inauguració de la mostra a Cerdanyola del Vallès

La presentació de l’exposició es farà el diumenge 23 de març a partir de les 12 h. Durant l’acte intervindrà Carmen Martínez, activista i represaliada pel Tribunal de Orden Público (TOP), que ens parlarà de la seva experiència i de lluita antifranquista a Cerdanyola del Vallès. També participarà Ramon Martos, historiador i autor del llibre llibre Història d'un oblit. Quatre xarnegos i dos desgraciats. Societat i lluita antifranquista a Cerdanyola i Ripollet, 1960 - 1977. El cantant Ramon Sauló tancarà l'acte amb tres de les cançons 'protesta' característiques del període: l'EstacaJo vinc d'un silenci i Què volen aquesta gent?

Exposició presencial i virtual

Cada museu participant presenta un espai propi singular que es pot visitar de forma presencial en unes dates determinades. A Cerdanyola, la mostra es veurà al Museu de Ca n’Oliver del 23 de març al 19 de desembre. L’exposició es complementa amb informació de la ciutat a través d'un web. Aquesta mostra compartida s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa, dedicat als museus locals com a dipositaris del patrimoni memorial i que fins a la data ha presentat quatre exposicions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.