Cerdanyola senyalitza les fosses comunes del Cementiri municipal durant la Guerra Civil

L'acte va servir per fer reflexionaran sobre la importància de la memòria històrica

Des d'aquest dissabte 14 de desembre, el cementiri municipal ja compta amb la senyalització exterior del Memorial Democràtic en relació amb les fosses comunes que havien funcionat durant la Guerra Civil.

"Aquest esdeveniment és un pas important en la incorporació del cementiri de Cerdanyola i de l'església Vella de Sant Martí a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica, en compliment d'una resolució del Parlament de Catalunya", expliquen des del consistori.

La signatura d’un conveni entre administracions culmina un procés en què s’ha estudiat la deportació cerdanyolenca; s’ha col·locat una stolpersteine recordant Amadeu Comas, veí del carrer Santa Anna que va sobreviure a l’horror de Mauthausen, on va ser internat el febrer de 1941 o el projecte de museïtzació de l'església i el cementiri. 

L'acte celebrat aquest dissabte, ha marcat la incorporació del cementiri de l'Església Vella de Sant Martí dins la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya agrupa un conjunt d’indrets que constitueixen el patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica, i que articulen una voluntat comuna perquè es recuperin, conservin i difonguin.

Visita a les fosses comunes del cementiri municipal. FOTO: Marc Mata

Visita a les fosses comunes del cementiri municipal. FOTO: Marc Mata

Inclou centres expositius de referència, patrimoni recuperat in situ (trinxeres, búnquers, espais de dol, fosses comunes, etc.), camins de memòria (rutes de l'exili, camí de la llibertat, etc.), llocs i espais de resistència, arxius i centres de documentació i monuments memorials.

L'acte ha reunit autoritats locals i autonòmiques, entitats locals i ciutadans. L'alcalde de Cerdanyola, Carles Cordón, ha destacat que aquest acte vol tenir "un reconeixement, de respecte i de dignitat amb les víctimes". Cordón també ha remarcat que aquest projecte "no són només busca preservar la memòria dels que ja no hi són. També, d'educar les futures generacions la importancia de la pau, reconciliació i el respecte pels drets humans". 

"Aquestes fosses no són només un recordatori físic d'un passat dolorós. Si no que són un símbol de les històries que han quedat silenciades, de les vides que van quedar trencades i de les families que porten temps amb el pes d'aquesta pèrdua", afegia Cordón. 

“La senyalització és el resultat d’un llarg procés que no està tancat”, ha explicat Joan Francès. Abans de la projecció dels videos, el director del Museu d'Història de Cerdanyola ha fet un repàs històric sobre cadascuna fe les fosses.

Per finalitzar l'acte, i un cop realitzats els parlaments per fer reflexionaran sobre la importància de la memòria històrica, es van presentar els vídeos que formen part del futur projecte expositiu que s’ubicarà a l’Església Vella.

La fossa comuna dels anarquistes 

Una de les fosses que s'ha senyalitzat és la fossa comuna dels anarquistes. A Cerdanyola hi van haver tres fosses comunes que pertanyen a la Guerra Civil. Aquestes van tenir un total de 158 víctimes de la violència a la rereguarda republicana.

El públic assisteix a l'acte d'inauguració de la senyalització de les fosses comunes durant la Guerra Civil. FOTO: Marc Mata

El públic assisteix a l'acte d'inauguració de la senyalització de les fosses comunes durant la Guerra Civil. FOTO: Marc Mata

Tal com es pot veure si es visita la fossa, d'una d'elles s'explica que "només tenim informació documental i ignorem la seva localització". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.