Cerdanyola podria entrar en fase d'excepcionalitat per sequera al novembre

Si es manté la pluviometria de l'any passat, el sistema Ter-Llobregat podria entra en fase d'emergència al març

Un informe del Govern preveu que el sistema Ter-Llobregat, del qual Cerdanyola del Vallès en forma part, entri en excepcionalitat al novembre i en emergència al març si es manté la pluviometria de l'any passat, quan es va registrar el mínim històric. El Govern també ha estudiat un escenari encara pitjor, que implicaria entrar en emergència II al juny i en emergència III a finals del 2025.

Per intentar suavitzar aquesta situació, el Consell Executiu ha acordat un paquet d'inversions de 90,1 milions d'euros al sistema Ter-Llobregat durant el 2025 per fer actuacions urgents, que permetrien aportar 3,8 hm3 extres al mes a partir de finals de l'any vinent. No evitarien l'entrada en emergència si no plou, però millorarien les disponibilitats.

 

Tres possibles escenaris

Un estudi de l'Agència Catalana de l'Aigua ha establert tres escenaris de cara als propers mesos. Amb una pluviometria normal, és a dir, la que tocaria per les diferents estacions, Catalunya no entraria en emergència. Ara bé, si es repeteix la pluviometria de l'any passat, l'escenari passaria perquè el sistema Ter-Llobregat entrés en excepcionalitat al novembre i en emergència al març. Tornaria a sortir unes setmanes després però podria tornar a caure en l'emergència a la tardor.

El Govern ha volgut preveure també un escenari encara pitjor de pluges, el que implicaria l'emergència II al Ter-Llobregat al juny i l'emergència III a finals del 2025.

Així les coses, i fins que no estiguin a punt les infraestructures més estructurals, el Govern ha acordat una sèrie d'inversions durant el 2025 que estaran operatives a principis del 2026, amb una inversió de 90,1 milions al Ter-Llobregat per tenir disponibles 3,8 hm3 addicionals al mes.

 

A Cerdanyola, el 2029

Una de les actuacions més enllà del 2026, amb 5,5 milions d'euros d'inversió, serà la que permetrà portar aigua regenerada des de la depurada de Sabadell Riu Sec fins a Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès, i que el govern català preveu que a finals de 2029 pugui estar en funcionament el sistema de conducció.

Més info: La conducció d'aigua regenerada de Sabadell a Cerdanyola, prevista per a finals de 2029

La previsió és que es generi un volum d'un milió de metres cúbics anuals, que es distribuiran entre Sant Cugat, Cerdanyola i Bellaterra. Suposarà el 10% del total de l'aigua potable que es consumeix en aquestes poblacions. D'aquesta manera, es podrà deixar d'utilitzar aigua potable a algunes indústries, per la neteja de carrers i pel reg de zones verdes

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.