Cerdanyola podria cobrir un 66% del consum elèctric amb energia fotovoltaica en cobertes

A alguns municipis del Vallès Occidental, el potencial de generació fotovoltaic estimat podria arribar a cobrir o fins i tot superar el seu consum elèctric

Si Cerdanyola aprofités tot el potencial de nova generació fotovoltaica en cobertes, podria cobrir el 66% del consum elèctric actual, segons un mapa publicat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental que recull les dades del Sistema d'Informació Territorial d'Acció Climàtica (SITAC) de la Diputació de Barcelona i les de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) pel que fa a consum elèctric anual i la potència fotovoltaica instal·lada en cobertes. 

Així, Cerdanyola té un consum elèctric anual de 317,83 GWh, mentre que el potencial de nova generació d'energia fotovoltaica en cobertes és de 211,27 GWh. Altres municipis de l'entorn, però, superen a Cerdanyola en potencial de nova generació d'energia fotovoltaica i podrien cobrir un percentatge més alt del consum elèctric, fins i tot superar-lo. És el cas de Terrassa (115%) o Ripollet (115%). Altres municipis com Sabadell (49%) o Castellbisbal (14%), per exemple, estarien per sota de Cerdanyola.

 

 

La importància de l'activitat industrial

Aquest percentatge va molt relacionat amb el volum industrial del municipi. En el cas de Castellbisbal el percentatge és tant baix perquè el consum elèctric anual de la seva activitat econòmica és de 1610,37 GWh, mentre que el consum elèctric anual dels seus usos domèstics és de 15,14 GWh. En canvi, en municipis com Rellinars, amb molt poca activitat industrial podria cobrir un 469% sobre la demanda actual, ja que el seu consum elèctric anual per a activitats econòmiques només és de 0,41 GWh.

En aquest sentit, la responsable de l'Oficina Comarcal de Transició Energètica, Natàlia Tierno, el potencial de nova generació d'energia fotovoltaica de cada municipi depèn de les cobertes significatives que tingui i de la seva indústria". "Les cobertes són una font d'energia renovable i no s'estan aprofitant al màxim", diu.

Natàlia Tierno: "hem de treballar més per a entendre la producció d'energia en un sentit local i comunitari"

Segons Tierno, però, "cal un canvi de mentalitat": "és veritat que s'ha avançat molt en la instal·lació de fotovoltàiques per autoconsum, però hem de treballar més per a entendre la producció d'energia en un sentit local i comunitari", afirma. 

L'objectiu del Consell Comarcal és impulsar la implantació fotovoltaica a les cobertes, que ajudarà a implementar un model energètic comarcal més sostenible i donarà oportunitats per participar de manera col·lectiva en la generació distribuïda de l'energia.

 

Cerdanyola, al Top 10 en fotovoltàiques

Cerdanyola va entrar el 2023 dins les 10 poblacions catalanes amb més instal·lacions fotovoltaiques per l'autoconsum. De fet, la ciutat és el desè municipi de Catalunya, amb un total de 1.009 instal·lacions de plaques solars, segons l'Institut Català d'Energia. Això vol dir que, actualment, hi ha més autoconsum a Cerdanyola que a ciutats molt més grans com l'Hospitalet, Girona o Badalona. Això sí, encara lluny de Sant Cugat, que encapçala el rànquing amb 2.775 instal·lacions.

L'evolució de l'autoconsum posa de manifest l'explosió que es va viure a partir de 2022. Els preus de l'energia es van disparar a conseqüència de la guerra a Ucraïna i els tipus d'interès eren molt baixos. Això vol dir que els préstecs per fer la inversió d'instal·lar les plaques tenien pocs interessos. Un context al qual s'hi han d'afegir les bonificacions en l'IRPF o en l'IBI, que a Cerdanyola arribaven al 50%. 

Amb l'aprovació de les bonificacions al ple municipal d'octubre de 2020, va començar aquest creixement. Aquell any es van instal·lar 70 plaques a Cerdanyola. Anteriorment, aquest tipus d'instal·lacions al municipi eren practicament inexistents.

Tot i això, ara el sector està patint un retrocés important. Ja als últims mesos de 2023, la instal·lació de plaques solars va caure de manera important. D'una banda, el preu de l'electricitat ha tornat a baixar; i d'altra banda, els tipus d'interès s'han disparat i els interessos dels préstecs han augmentat. Prova d'això són les dificultats que estan vivint empreses del sector, com HolaLuz i Solar Profit, en una situació límit. 

 

 

Limitacions a les bonificacions per a plaques fotovoltàiques

Amb tot, l'Ajuntament de Cerdanyola va decidir, el setembre de l'any passat, limitar les bonificacions del 50% a l'Impost sobre béns immobles (IBI) i a l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE), que fins ara es donaven a les persones i empreses que instal·lessin plaques solars. 

Des de l'1 de gener d'aquest any només les llars amb una renda inferior a 31.725 euros l'any (és a dir, dos cops el Salari Mínim Interprofessional), poden optar a aquesta bonificació de l'IBI. Pel que fa a les empreses, aquestes ja no tenen cap mena de rebaixa a l'IAE. 

El govern municipal justifica aquesta modificació pel fet que "hi ha hagut un canvi en el preu d'aquesta solució energètica, que ja no és tan elevada, i per una qüestió d'equitat fiscal i social", va dir el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez.

Més info: L'Ajuntament proposa limitar les bonificacions per a la instal·lació de plaques solars

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.