Cerdanyola passa de la fase d’excepcionalitat a la fase d’alerta per sequera

Les limitacions d'aigua es relaxaran a tots els municipis del sistema Ter-Llobregat

El Govern ha decidit que el sistema Ter-Llobregat, del qual Cerdanyola en forma part, passi de fase d'excepcionalitat a alerta i el Darnius-Boadella d'emergència II a I, segons ha acordat la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dimarts.

L'entrada en vigor es produirà a principis de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat. La decisió s'ha pres arran de la recuperació de les reserves d'aigua, que estan al 38,5%, amb 236 hectòmetres cúbics, a l'àmbit del Ter-Llobregat; i gairebé al 23% al Darnius-Boadella. En fase d'alerta, es permeten 250 litres per habitant i dia i reduccions en diferents àmbits. 

Amb aquest canvi, el Ter-Llobregat torna a l'escenari en què es trobava al novembre del 2022. A principis de març, les reserves en aquest àmbit eren del 15% amb 91 hectòmetres cúbics, una diferència "abismal" amb l'estat actual, segons ha dit el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. 

Pel que fa al Darnius-Boadella la recuperació és més lenta però en tres mesos ha doblat els seus volums, guanyant més de 8 hm3, ja que a principis de març estava a l'11%.

 

 

Reducció d'usos d'aigua i algunes prohibicions

En el cas de la fase d'alerta del Ter-Llobregat, les limitacions són d'una reducció d'aigua respecte al consum normal del 30% per a usos recreatius que impliquin reg i del 5% per a altres usos recreatius, del 25% per a reg agrícola, del 10% per a usos ramaders i del 5% per a usos industrials.

Pel que fa a l'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'omplir fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, limitacions per omplir piscines i també per netejar vehicles. En el cas de les piscines, no es podran omplir ni reomplir si no tenen sistema de recirculació de l'aigua i en el cas que es faci s'haurà de fer sempre amb les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.

Tot i estar a les portes de l'estiu, Mascort ha expressat calma pel que fa a la situació i ha assegurat que un consum estàndard en aquests mesos "no ha de ser un problema". A més, ha destacat que les reserves d'aigua són superiors a les de l'estiu passat i el consum ha seguit una tendència decreixent. Ha assegurat que encara que no plogués a la tardor, hi hauria "mesos" per davant sense que calgués tornar a l'emergència.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.