Cerdanyola torna a gaudir d'una nova edició de la passada de Sant Cristófol

El Motorclub Cerdanyola ha organitzat aquest diumenge 7 de juliol a partir de les 9 h la quarta edició de la Passada de Sant Cristòfol

Aquest diumenge 7 de juliol, els carrers de Cerdanyola s'han omplert de vehicles clàssics i històrics per a celebrar la quarta edició de la passada de Sant Cristòfol. Especialment a l'avinguda de Canaletes on des de les 9h i fins les 11.30h s'han concentrat aquells vehícles  "que ja no es veuen", perquè la gent del barri els pogués veure com si d'una exposició de museu es tractes.

Els més curiosos que passaven per allà, shi acostaven per a observar els vehicles exposats, des dels ja icònics 600, els R4 o els R5, fins a altres cotxes menys comuns. 

D'entre tots els vehícles participants, tots tenien entre 25 anys, condició indispensable per a poder participar a la passada de Sant Cristòfol, i més de 50 anys. Els de més de 25 són considerats "vehicles clàssics" i els de més de 50 anys són denominats "vehicles històrics".

Cap a les 11.30h, els vehícles han començat a circular en processó passant pels carrers Passeig d’Horta, Plaça de l’Estatut, Sant Iscle, Lluís Companys, Passeig Cordelles, Foment i Francesc Layret. Un cop a la plaça Abat Oliba, els vehícles en ordre de cua, han anat passant pel carrer Sant Ramón on el  el mossèn Joan Carles Montserrat beneïa cotxes i motos amb aigua i amb la imatge de Sant Cristòfol, patró dels conductors i els transportistes. La calor i el sol no ha impedit que la gent sortís al carrer. 

Mossèn Joan Carles Montserrat beneïnt els vehícles. FOTO: Marc Mata

Mossèn Joan Carles Montserrat beneïnt els vehícles. FOTO: Marc Mata

D'on ve la tradició de Sant Cristòfol?

La tradició de la celebració de la festivitat té els seus orígens a la ciutat de Barcelona. La festa se celebra en honor del Sant Cristòfol, personatge amb molta devoció a la ciutat comtal a qui la tradició atribueix el fet d’haver prestat serveis a viatgers i vianants, per la qual cosa en va esdevenir patró.

Segons el llegendari barceloní, cada 10 de juliol al migdia sant Cristòfol arribava a la ciutat amb una barca i amb el nen Jesús a l’espatlla pujava per la Rambla; en arribar al capdamunt, desapareixia. Els qui tenien la sort de veure’l gaudien de bona ventura tot l’any i s’asseguraven de no tenir una mort violenta.

Antigament, en aquelles dates de juliol, al carrer de Regomir de Barcelona, els veïns engalanaven els balcons i les finestres de les cases i s’hi feia una fira on es podien comprar panellets beneïts, avellanes tendres, xiulets de vidre i ventalls. Però aquesta fira va canviar, quan el 1906 els conductors, que adopten el Sant Cristòfol com a patró, comencen a ocupar l’espai amb els vehicles (aleshores carruatges) que porten a beneir. 

Aquesta tradició es va perdre durant la Guerra Civil, però als anys 50 es va recuperar i es va estendre per altres municipis de Catalunya

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.