Cerdanyola es queda a les portes dels 58.000 habitants

La ciutat no supera aquesta barrera des del 2011, fet que posa de relleu el problema de l'habitatge a la ciutat i comporta un envelliment de la població

Cerdanyola del Vallès continua amb un creixement molt sostingut. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (INE), la ciutat tenia 57.831 habitants a dia 1 de gener del 2024, el que significa un 0,1% més de població que el 2023. Tot i que la pujada és mínima (79 persones), la tendència de l'evolució de la població cerdanyolenca continua a l'alça, després de dos anys consecutius d'augment.

Tot i això, la barrera dels 58.000 habitants es continua resistint a Cerdanyola des del 2011. Dos anys abans, la ciutat havia viscut un rècord de població amb 58.747 habitants. Des de llavors, la població a Cerdanyola va començar una tendència a la baixa, estancant-se al voltant dels 57.000 habitants. 

 

 

Abans, la ciutat havia crescut considerablement amb moments clau com la construcció del barri de Canaletes l'any 1996. Cal recordar, però, que l'any 1994 Cerdanyola va perdre uns 9.000 habitants arran de la creació de Badia del Vallès com a municipi. Fins aleshores, una part de Badia formava part de Cerdanyola (i l'altra formava part de Barberà).

És més, en els darrers vint anys la població cerdanyolenca només ha crescut en 2.000 habitants. Una xifra baixa si tenim en compte el creixement que han viscut ciutats properes a Cerdanyola, com Sant Cugat del Vallès (+30.000 habitants), Rubí (+15.000 habitants), Terrassa (+40.000 habitants) o Sabadell (+26.000 habitants).

 

 

Envelliment de la població

El gran creixement de la població concentat als anys 70, 80 i 90, i el posterior estancament durant el segle XXI, ha portat a Cerdanyola a un envelliment de la població més gran que la dels seus municipis veïns. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el 21% de la població de Cerdanyola té més de 65 anys. D'altra banda, els majors d'aquesta edat a Sant Cugat representen el 15%; a Montcada i Ripollet, el 18%; i Barberà el 18,6%. Només les poblacions veïnes de Barcelona (21,2%) i Badia del Vallès (21,9%) superen a Cerdanyola.

 

El problema de l'habitatge

L'estancament poblacional de Cerdanyola dels últims anys es deu a diversos factors. Sobretot, destaca la poca oferta d'habitatge i l'encariment dels preus dels lloguers, que ha portat a que els joves cerdanyolencs hagin de marxar de la ciutat. El 2023 va significar un any rècord pel que fa als lloguers a Cerdanyola, amb un preu mitjà 859,18 euros mensuals, i aquest 2024 va pel mateix camí, tot i els esforços de les administracions per a intentar regular els preus. 

Més info: Menys lloguers i més cars: radiografia d'un any rècord del lloguer a Cerdanyola

Cerdanyola, però, podria viure un creixement de la població en els pròxims anys a causa dels projectes urbanístics que preveuen l'arribada de milers de nous veïns. Al centre de la ciutat, ja fa més d'un any que estan en marxa les obres de reurbanització i construcció d'edificis al carrer de Santa Teresa, on estaven els cinemes El Punt. En aquesta zona, es preveu la creació de més de 200 habitatges. D'altra banda, el projecte del Centre Direccional al Parc de l'Alba planteja la construcció d'uns 5.000 habitatges i preveu un creixement futur de la població de la ciutat en 15.000 persones.

 

Cerdanyola, ciutat universitària

Tot i que la població de Cerdanyola és de 57.831 habitants, si contem la població estacional, el total augmenta fins les 68.928 persones. La població estacional inclou a les persones que tenen algun tipus de vinculació o relació amb el municipi, ja sigui perquè hi resideixen, hi treballen, hi estudien o hi passen algun període de temps. Segons l'Idescat, a Cerdanyola s'hi compten 11.176 persones estacionals, sent el municipi del Vallès Occidental que més població estacional rep i el setè de tot Catalunya.

Per fer-se una idea de la magnitud, el segon municipi de la comarca amb més població estacional és Sant Cugat, amb 1.067 persones. A escala nacional, només és superat per tres capitals de província (Barcelona, Tarragona i Girona) i els tres municipis turístics més importants de Catalunya (Salou, Lloret i Cambrils). 

La presència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) dins del municipi fa que molts estudiants decideixin viure a Cerdanyola, per proximitat amb la universitat. Aquest fet converteix a Cerdanyola en el tercer municipi de Catalunya amb un lloguer habitacional més car i aguditza el problema de l'habitatge. 

Més info: Cerdanyola, la tercera ciutat amb el lloguer d’habitacions més car de Catalunya

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.