Cerdanyola, de les ciutats més segures de l'AMB

El municipi forma part de l'àmbit territorial del Vallès-Collserola, on 15 de cada 100 persones van ser víctima d’almenys un fet delictiu el 2024

L’àmbit territorial del Vallès-Collserola, on es troba Cerdanyola, té l’índex de victimització més baix d’entre tots els territoris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB): un 15,1%. Són dades de l’enquesta de victimització de l’AMB referents al 2024 i publicades aquest mes de gener. 

L’enquesta analitza el grau de victimització de la població de l’àrea metropolitana, en funció de si han estat víctima d’almenys un fet delictiu al llarg del darrer any. Al conjunt de l’AMB l’índex és del 26%, és a dir, 26 de cada 100 persones van ser víctima d’almenys un fet delictiu el 2024. Respecte a l’any anterior, l’índex augmenta 2,8 punts i assoleix els valors previs a l’esclat de la pandèmia.

L’àmbit territorial amb l’índex de victimització més alt és Barcelona Ciutat amb un 29,8%. El segueixen, el Besòs (25,9%), el Llobregat Continu (24,9%), el Delta (21,2%) i l’Ordal-Llobregat (18%).

 

 

La seguretat personal, la més victimitzada

Pel que fa a l’estructura de prevalença de cada àmbit: l’índex de victimització en la seguretat personal se situa en el 18,4% i es manté com el primer àmbit de prevalença en el territori metropolità. La majoria dels fets en l’àmbit de la seguretat personal són fets adquisitius no violents (12,9%), concretament, el robatori de bossa o cartera (5,4%) o l’intent de robatori de bossa o cartera (4,9%). 

El vehicle és el segon àmbit de prevalença en la victimització metropolitana. El 8,1% de les persones ha estat víctima de fets contra el vehicle i l’índex de risc d’aquest àmbit ha estat del 13%, mantenint-se elevat, sobretot, en els robatoris de menor entitat. L’habitatge, sigui en el domicili o en les segones residències, representa un altre àmbit de prevalença de la victimització metropolitana (3,7% i 0,6%, respectivament). 

El Vallès-Collserola, on també s'inclouen els municipis de Sant Cugat, Montcada i Reixac, Ripollet, Barberà i Badia, és també on més baix és aquest índex tant en la seguretat personal (9,4%), com del vehicle (6%). 

Àmbits territorials i municipis de l'AMB. FOTO: AMB

Àmbits territorials i municipis de l'AMB. FOTO: AMB

 

On es produeixen els delictes?

Gran part de la victimització que s'observa a la resta de zones metropolitanes es vincula als fluxos de mobilitat, especialment per la població de l’Ordal-Llobregat i del Vallès-Collserola. En aquest darrer, l’índex de victimització dins del mateix barri es tracta del 37,3% del total; dins del mateix municipi, però en un barri diferent del de residència, el 18,8%; i fora del municipi representa el 43,9%. Només l’àmbit territorial de l’Ordal-Llobregat (on hi ha, per exemple, Molins de Rei) presenta un índex de victimització més alt fora del municipi que no pas dins.

 

 

Al Vallès-Collserola, els fets delictius totals només representen un 2,9% del total de fets delictius de l’AMB. Un percentatge que si es posa en context i amb relació a la població encara és més representatiu: a l’àmbit del Vallès-Collserola hi viu un 8,3% de la població de l’AMB. 

A la ciutat de Barcelona és on més fets delictius es produeixen dins l’AMB, un 72,2%, seguit del Llobregat Continu (11%), el Besòs (7,8%) i el Delta (4,9). On menys delictes hi ha és a l’Ordal-Llobregat (1,2%).

 

Com es valora a la policia?

També el Vallès-Collserola és l’àmbit territorial on els Mossos d’Esquadra reben una valoració més positiva, un 7,39 sobre 10. Mentrestant, la Policia Local rep un 6,89, també per sobre la mitjana de l’AMB (6,76). 

Les valoracions dels dos serveis policials és més elevada entre les dones i millora a mesura que ho fa l’edat de la població. Així, per exemple, els joves avaluen amb 6,79 punts de mitjana als Mossos i amb 6,47 punts a les Policies Locals, valoracions que s’incrementen fins a arribar als 7,69 i 7,26 punts entre la població més gran. En canvi, les valoracions dels serveis policials tendeixen a disminuir a mesura que incrementen els nivells d’estudis i de renda.

 

La seguretat al barri i a la ciutat

El Vallès-Collserola destaca per ser l’àmbit on el nivell de seguretat del barri (7,16) i de la ciutat (7) rep valoracions més elevades per part dels seus veïns i veïnes. En aquest sentit, el nivell de seguretat ha millorat respecte al 2023, tant al barri (6,96) com a (6,74). A l’altre costat, el sentiment d’inseguretat a l’àmbit del Vallès-Collserola és el més baix de l’AMB. Un 9,8% dels veïns dels municipis d’aquesta àrea geogràfica se sent insegura al seu barri o ciutat.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.