El centre tecnològic Eurecat Cerdanyola participa en el projecte iRAIN

EURECAT busca millorar la gestió i l'aprofitament de les aigües residuals

El centre tecnològic Eurecat Cerdanyola ha participat al projecte iRAIN. Aquest, desenvoluparà un innovador sistema de gestió de recursos hídrics a través de la investigació de nous sistemes i tecnologies per regenerar i reutilitzar aigües residuals i els seus nutrients per a ús agrícola de forma segura.

En concret, aplicarà eines avançades híbrides que combinin monitorització i intel·ligència artificial mitjançant la fusió de dades de satèl·lits, drons, robots agrícoles i xarxes de sensors, per donar resposta a l'actual demanda de recursos hídrics a través de noves fonts d'abastament, com ara la reutilització de l’aigua mitjançant processos de depuració i regeneració d’aigües residuals, per a la seva reutilització en activitats agrícoles o industrials.

La funció d'aquest centre tecnològic és coordinar la part cientificotècnica del projecte iRAIN i Facsa, empresa dedicada a la gestió del cicle integral de l'aigua des de fa 150 anys, lidera aquest consorci multidisciplinar format per 10 entitats.

La finalitat d'aquest projecte és millorar substancialment la gestió i aprofitament de les aigües residuals, lluitar contra l'escassetat hídrica i rendibilitzar al màxim i de forma eficient, tant la pràctica de reutilització, com els recursos regenerats i recuperats.

En una nota de premsa, s'informa que la investigadora de la Unitat d'Aigua, Aire i Sòls d'Eurecat Caroline Sielfeld explica que “en el context de la crisi hídrica actual, cal desenvolupar solucions de reutilització de l'aigua que siguin competitives, sostenibles i que puguin assegurar una qualitat suficient per la seva aplicació al sector agrícola o industrial”.

A més, detalla que per això, "Eurecat investigarà i desenvoluparà diverses tecnologies per a la recuperació de nutrients i la reutilització d'aigua per a ús agrícola a partir d'aigua residual urbana, que permetin a l'agricultura ser més resilient davant del canvi climàtic”. 

Per altra banda, Edgar Rubión -l'investigador de la Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada d'Eurecat- explica que des del centre tecnològic “s'implementaran models híbrids amb intel·ligència artificial per al monitoratge i l'estudi de la qualitat de l'efluent resultant del tractament de l'aigua, així com de l'evolució del cicle vegetatiu del cultiu en què es portaran a terme les proves del projecte”. 

A més, el centre tecnològic també desenvoluparà els algorismes de gestió de flotes de robots autònoms que “planificaran les rutes i recursos dels diversos robots per optimitzar l'ús de recursos hídrics dels cultius, tenint en compte dades en temps real sobre les tasques a realitzar, condicions del sòl i les necessitats de monitoratge”, tal com comenta Carlos Rizzo (investigador de la Unitat de Robòtica i Automatització d'Eurecat).

Aquest projecte s'emmarca dins de ‘TransMisiones’, una iniciativa del Centre de Desenvolupament Tecnològic i d’Innovació (CDTI) i de l’Agència Estatal de Recerca (AEI) per la qual es coordina el finançament a agrupacions d'empreses i agrupacions d'organismes de recerca i de difusió de coneixement que col·laboren per al desenvolupament conjunt d'una actuació coordinada de R+D, que doni resposta a desafiaments ambientals com ara l'optimització de la gestió hídrica.

El CDTI, Entitat Pública Empresarial dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, recolza aquest projecte a través d'una subvenció de 2.060.186 euros i per part de l'AEI, entitat també dependent del Ministeri, aquest projecte rep 1.753.158 euros de finançament.

Activitats que es desenvoluparan 

La majoria de les activitats d'aquest projecte es duran a terme a l'EDAR de Pliego i a les instal·lacions de la Comunitat de Regants de Pliego, a Múrcia.

Consistiran en quatre activitats: la primera se centrarà en investigar tècniques de regeneració d’aigua i recuperació de nutrients per a ús agrícola, la segona en investigar tècniques avançades de monitorització de la qualitat de l’aigua i l’estat del cultiu, la tercera estudiarà i dissenyarà solucions digitals orientades a la gestió combinada i optimitzada de l'activitat de plantes de tractament d'aigües residuals amb tractament terciari i gestió d'aigües regenerades per plantejar diferents usos del seu efluent, entre ells, la fertirrigació. La quarta, i darrera activitat, servirà per avaluar les millores i l'impacte mitjançant validació en entorns realistes.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.