El bellaterrenc Jordi Savall és nomenat doctor honoris causa per la UIB

La Universitat de les Illes Balears l'ha reconegut per la recuperació i conservació del patrimoni musical antic i la tasca de divulgació del cant de la Sibil·la i de la figura de Ramon Llull

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears ha nomenat doctor honoris causa de la UIB al cerdanyolenc Jordi Savall i Bernadet pels seus mèrits culturals i de vinculació amb les Illes Balears. La proposta de nomenament l’ha fet el Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB en reconeixement a la seva ampla trajectòria internacional i, en especial, per la recuperació i conservació del patrimoni musical antic i la tasca de divulgació del cant de la Sibil·la i de la figura de Ramon Llull.

El títol de doctor honoris causa suposa el reconeixement més preuat, per la Universitat de les Illes Balears, dels mèrits extraordinaris concurrents en el guardonat. 

 

Trajectòria de Jordi Savall

Jordi Savall i Bernadet va néixer a Igualada el 1941, però viu a Bellaterra des de fa dècades. És una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació, amb una trajectòria que compta amb més de cinquanta anys. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs del fenomen de revaloració de la música històrica.

És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), la Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989) amb els quals explora i crea un univers d’emocions i de bellesa, i les projecta al món i a milions d’amants de la música.

Al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del classicisme, amb una atenció especial al patrimoni musical hispànic i mediterrani, que han estat mereixedors de moltes distincions com un premi Midem, un International Classical Music Award i un Grammy.

El 2008, Jordi Savall va ser nomenat ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, van ser investits Artistes per la Pau dins el programa dels ambaixadors de bona voluntat de la UNESCO.

 

Relacions amb les Illes Balears

Amb l'ànim i el propòsit de recuperar les músiques antigues, Jordi Savall duu a terme des de 1988 una recerca profunda sobre el medieval cant de la Sibil·la. Un dels manuscrits principals es conserva en un cantoral del convent de la Concepció de Palma (Museu Diocesà).

L'any 1988, Jordi Savall va enregistrar la primera versió d'aquest antic cant de la Sibil·la mallorquí (Astrée E8705). Interpretada per Montserrat Figueras, la soprano la va cantar fins al seu traspàs el 2011. Gràcies a la difusió dels enregistraments de Jordi Savall a través del segell discogràfic d'Alia Vox, les versions del Cant de la Sibil·la mallorquina han gaudit d'una difusió sense precedents a escala internacional. 

En el marc de l'Any Llull 2016, Jordi Savall va dedicar un dels seus llibre-discos a la figura del beat Ramon Llull. El llibre/CD Ramon Llull (1232-1316), temps de conquestes, de diàleg i desconhort recrea la banda sonora que va acompanyar la vida de Llull, i inclou les peces musicals de la Mallorca musulmana, les músiques profanes de trobadors, trobers i joglars, així com les músiques religioses i espirituals més representatives del moment. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.