El passat 4 de novembre, la Junta Veïnal de l'EMD Bellaterra va celebrar l'últim ple del 2024. En aquest es van tractar temes com les subvencions que ha rebut l'entitat, el conveni d'inversions amb l'Ajuntament de Cerdanyola, les plaques fotovoltàiques i l'edifici CRESA. A més, hi va haver una gran participació del veïnat present a la sessió, que, entre altres aspectes, va presentar una nova plataforma sobre mobilitat i urbanisme.
El ple es va iniciar amb un minut de silenci per la tragèdia al País Valencià i recordant que ja fa 15 anys que es va crear la institució de l'EMD a Bellaterra. Entrant en el gruix dels punts, es van exposar totes les subvencions rebudes per part de l'EMD durant l'any 2024. En total, es van sol·licitar 25 subvencions a la Diputació de Barcelona, de les quals 14 van ser atorgades.
Subvencions a l'EMD
Amb un total de 73.000 euros, les subvencions econòmiques van abastar nou aspectes: la millora acústica de la sala petita de l'EMD, la Festa de Primavera celebrada al maig, la primera fase de la remodelació del Camí Antic, la cursa popular de Bellaterra, la jornada de portes obertes de les ecocases, l'estudi de la competitivitat del teixit comercial de Bellaterra i una gimcana sostenible que se celebrarà l'any vinent.
Aquestes subvencions, tal com va indicar el president de l'EMD, s'han d'afegir a les que la Diputació atorga de manera fixa. Es tracta d'inversions disponibles pel mandat 2024-2027, amb un valor de 129.000 euros per a projectes sostenibles, i les inversions per a l'exercici 2024, amb una aportació de 32.000 euros.
Inversions de l'Ajuntament
A més, al ple de Cerdanyola del passat abril es va aprovar una inversió extraordinària de 150.000 euros per a l'EMD. Diners per per arreglar les voreres de la BV-1414, una inversió que serà executada per la Diputació de Barcelona, que té la titularitat de la carretera, per a la seva pacificació. D'altra banda, l'Ajuntament de Cerdanyola invertirà 47.000 euros en la Via Verda i 112.000 euros a la Font de la Bonaigua.
Plaques fotovoltàiques
Arran de les modificacions de les Ordenances Fiscals reguladores de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles), l’ICIO Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) i l’IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques) que vol dur a terme l’Ajuntament de Cerdanyola, “deixaran sense bonificacions els veïns de Bellaterra”, explicava el president de l’EMD. Així mateix, afegia que “qui vulgui instal·lar plaques fotovoltaiques a casa seva difícilment aconseguirà les bonificacions”.
Atenent a la importància que l’EMD dona a la transició energètica, les energies renovables i la situació d’emergència climàtica, s’ha decidit presentar al·legacions a l’Ajuntament de Cerdanyola per aquestes modificacions.
Un pla d'emergència per als laboratoris CRESA
A continuació, es van tractar les mocions proposades pel grup a l'oposició Gent per Bellaterra, centrades en el laboratori CRESA, un laboratori d'investigació bacteriològica amb un nivell de risc 3 situat a la UAB. Com es va acordar en l'última sessió plenària, l'objectiu era fer un estudi jurídic i tècnic independent, però cap de les empreses consultades ha volgut dur-lo a terme. Per això, el govern proposa crear una comissió de treball per trobar una empresa disposada a fer l'estudi, així com un protocol d'emergència per Bellaterra.
Nova plataforma veïnal
En acabar el ple, es va presentar una nova plataforma veïnal, la BUMP, que tractarà temes de mobilitat i urbanisme de Bellaterra. Els representants que la van exposar van especificar que el seu objectiu és vetllar per una millor participació entre els bellaterrencs i el govern.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.