El lloguer a Cerdanyola segueix baixant després d'arribar al rècord històric a la ciutat durant el quart trimestre de l'any passat, en què el preu mitjà de lloguer va enfilar-se fins als 956 euros. Mig any després d'aquest rècord històric i tres mesos i mig després de l'aplicació de la Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU), que regula el preu del lloguer en zones tensionades, el lloguer mitjà a Cerdanyola s'ha situat en els 816,72 euros.
En sis mesos el lloguer mitjà a la ciutat ha baixat 140 euros. Una baixada que ja va començar al primer trimestre d'aquest any, quan el preu del lloguer es va situar als 868,57 euros. Aquesta baixada de preus del lloguer també ha anat acompanyada d'una disminució del nombre de nous contractres de lloguer signats. Al segon trimestre se'n van signar 136, mentre que durant el primer van ser 175. Però aquesta disminució de contractes ja va començar l'any passat. En tot el 2022 s'han van signar 910 i el 2023 en van ser 720.
Altres municipis del voltant de Cerdanyola, com Sant Cugat o Ripollet, que també estan dins la zona de lloguer tensionat, i per tant, se'ls aplica la LAU també han disminuït el preu mitjà de lloguer. Mentrestant, alguns municipis que no es regeixen per la LAU, com per exemple, Castellterçol (Moianès) o Castelló d'Empuries (Alt Empordà) han augmentat el preu del lloguer.
Tot i aquesta disminució, lluny queden els 581 euros de mitjana de l'any 2014, fa deu anys; o els 773 del 2019, de fa cinc.
El lloguer d'habitacions, una escletxa de la llei
La notícia de la regularització dels preus del lloguer, però, ha anat acompanyada d'un altre fenòmen: l'augment del lloguer d'habitacions, tant en nombre com en preu. Així, Cerdanyola és el tercer municipi de Catalunya amb el preu de lloguer d'habitacions més car, després de Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat.
El boom del lloguer d'habitacions, per tant, no és casualitat. Cerdanyola, a més a més, compta amb el factor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és un dels municipis que més estudiants atrau durant el curs. Però, ara mateix, ja no només és un fenòmen dels joves i estudiants. Cada cop més gent per sobre dels 30 anys es veu obligada a compartir pis.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.