El Ple municipal d'aquest dijous va servir per a aprovar definitivament el reglament per a l’adjudicació d’habitatges d’inserció municipal per a casos d’exclusió social residencial i emergència social. Així, amb els vots a favor del PSC i Junts, l'Ajuntament va tirar endavant el document final amb l’estimació i desestimació de diverses al·legacions presentades pels partits de l'oposició i entitats de l'àmbit de l'habitatge. Mentre que el govern creu que s'ha dut a terme un procés participatiu i que millora el reglament, des de l'oposició es va criticar que aquesta actualització "és pobre".
Segons la regidora d'Habitatge, Sonia Rodríguez, es tracta d'una eina que té l’Ajuntament per a "encabir a aquelles situacions d’extrema vulnerabilitat i exclusió residencial i donar una resposta més actualitzada". Aquesta actualització arriba després dels canvis normatius en la legislació d’habitatge i la crisi habitacional que viu Cerdanyola, igual que la resta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
L'oposició ho troba pobre
Tot i que els diferents partits de l'oposició van celebrar l'arribada d'aquest nou reglament, els portaveus van apuntar que "es podria haver aprofundit més". Pedro Arco, d'En Comú Podem, assenyalava que "no és un text enriquit, és una actualització pobra" i que "s'han deixat moltes coses en el tinter". Precisament, criticava que el document estableixi que "una persona sense recursos hagi d’aportar tant sí com no alguna quantitat de diners per a poder utilitzar aquest servei".
Des de Guanyem, Adrià Guimerà, qui al principi del Ple va jurar l'acta de regidor, va indicar que troben a faltar "més participació real d’aquest espai". Guimerà deia que "se’ns han rebutjat algunes al·legacions que creiem que aprofundien molt en matèria d'habitatge" i posava com a exemple "que la premissa de no haver renunciat a l’adjudicació d’un habitatge social en els darrers dos anys, ens sembla perillós".
Per la seva banda, el regidor d'ERC, Albert Turon, es queixava que en els sis anys que porta el govern de Cordon a l'Ajuntament, "hem passat de setze a disset habitatges d’inserció municipal" tenint en compte Cerdanyola disposa d'un parc d'uns 30.000 habitatges. "Passen els anys i sempre hi ha pisos tancats esperant reformes", va etzibar.
El Parc de l'Alba entra al debat
Com no podia ser d'atra manera, va entrar en el debat el projecte del Parc de l’Alba, on es construiran més de 5.000 habitatges en la pròxima dècada. "És l'eterna promesa", comentava Turon, resignat a no trobar-hi la solució en aquests pisos, "perquè no és un mercat lliure i això no farà deixar d'apujar els preus".
Rodríguez, però, va voler deixar clar que "estem parlant d’un recurs per a persones amb pocs recursos, que van acompanyades dels serveis socials, no estem parlant d'habitatges de Protecció Oficial per a persones que busquen un pla de vida a llarg termini".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.