Els alcaldes del Vallès aproven una declaració sobre la situació d'emergència per sequera

Consideren que "l’aplicació de les mesures d’estalvi no poden recaure únicament en els municipis" davant la "falta de competències"

El Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental va aprovar, aquest dimecres 7 de febrer, una Declaració sobre la situació d'emergència per sequera a Catalunya, en la qual s'hi troben els 202 municipis del sistema Ter-Llobregat des del dilluns 5.

Al Vallès Occidental, 19 dels 23 municipis que s’abasteixen dels embassaments del Ter-Llobregat estan en aquesta situació. Els quatre municipis restants, Rellinars, Vacarisses, Sant Llorenç Savall i Gallifa, estan en fase d’excepcionalitat.

La fase 1 d'emergència per sequera implica restriccions d’aigua en els usos urbans i limita el volum màxim d’aigua a 200 litres per habitant i dia. En clau municipal, les mesures afecten serveis com la neteja de carrers i mobiliari urbà, el reg de zones verdes i jardins, el reg esportiu, les piscines públiques, les fonts ornamentals i altres.

 

Falta de competències

En aquest context els alcaldes avisen que "el problema de l’aigua pot agreujarse al nostre país si no es prenen mesures urgents per part totes les administracions que tenen competències en aquest àmbit" i recorden que "no s’han realitzat transformacions estructurals per garantir el subministrament d’aigua a partir de dessaladores i regeneració des de l'última sequera que va patir el país l'any 2008".

Davant aquesta situació, des del Consell consideren que "l’aplicació de les mesures d’estalvi i el seu seguiment i control no poden recaure únicament en els municipis", ja que "el món local no disposa de les eines ni recursos per a poder implementar i garantir el compliment de les mesures per part de tota la ciutadania", afegeixen.

 

Punts de la declaració

Per tal de poder donar resposta a la situació actual, el Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental ha proposat:

1. Demanar a la Generalitat de Catalunya que s’afrontin de manera urgent les inversions necessàries per garantir el subministrament d’aigua a tota Catalunya, augmentant de forma exponencial l’obtenció d’aigua per mitjà de dessaladores i la regeneració.

2. Sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que continuï l’ampliació de noves línies de subvencions als ens locals per executar obres per augmentar la capacitat d’ús de xarxes d’aigua regenerada, l’optimització de la xarxa municipal de subministrament, i el control i reparació de les canonades garantint una gestió ràpida i àgil.

3. Sol·licitar a la resta d’institucions competents la seva implicació per donar solució amb la màxima diligència a la problemàtica de la sequera.

4. Demanar al Govern de la Generalitat un diàleg imminent i una actuació coordinada i consensuada amb els ens locals per a poder definir les restriccions i previsions d’actuació de les fases Emergència 2 i 3.

5. Demanar al Govern de la Generalitat que es tingui en compte les peculiaritats dels diferents territoris i de la seva realitat sòcio-econòmica a l’hora de plantejar restriccions i/o limitacions que puguin afectar a explotacions agrícoles i ramaderes, així com també espais industrials.

6. Iniciar la campanya de sensibilització a la ciutadania per seguir fomentant l’estalvi d’aigua, de forma coordinada entre el Consell Comarcal del Vallès Occidental i els municipis de la comarca.

7. Comunicar aquesta declaració a les entitats municipalistes (FMC i ACM), a la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Presidència del Govern de la Generalitat i el Ministeri de Transició ecològica i el repte demogràfic.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.