L'Ajuntament presenta la nova Guia d'Acollida per a persones nouvingudes

Es tracta d'un llibret que recull tots els serveis i recursos que pot necessitar una persona nouvinguda a la ciutat i està disponible en sis idiomes

Aquest dimecres l'Ajuntament de Cerdanyola ha presentat la Guia d'Acollida per a persones nouvingudes. Es tracta d'un llibret que recull tots els serveis i recursos que pot necessitar una persona nouvinguda a la ciutat. L'objectiu és fer un acompanyament a aquests veïns perquè coneguin i utilitzin aquests serveis i així facilitar-los la seva primera etapa a la ciutat.

La guia està disponible en sis idiomes: català, castellà, anglès, francès, xinès i àrab. A l'interior, els nouvinguts hi podran trobar informació sobre els tràmits d'empadronament, l'atenció sanitària, els serveis de joventut, habitatge, educació i treball, entre molts altres temes.

La tècnica municipal, Soraya Soler, ha destacat que l'elaboració d'aquesta guia proporcionarà la informació necessària per als de cursos de llengua, de coneixement de l’entorn, d’orientació laboral, de competències digitals. També inclou serveis com els d’assessorament jurídic en matèria d’estrangeria i mobilitat internacional o la tramitació d’informes d’estrangeria.

 

Més de 7 mil estrangers viuen a Cerdanyola

Amb dades del 2024, Cerdanyola compta amb 7.320 persones estrangeres empadronades a la ciutat, és a dir, un 12’45% de la ciutadania. En total són 115 les nacionalitats diferents que viuen a la ciutat. Els països amb major representació són la Xina (814 persones), el Marroc (604), Colòmbia (553) i Itàlia (514).

Nacionalitats a Cerdanyola. FOTO: Ajuntament

Nacionalitats a Cerdanyola. FOTO: Ajuntament

 

En aquest context, el regidor de Cooperació i Solidaritat, Antonio Otero, ha assenyalat que "la gran diversitat de nacionalitats, llengües i creences suposen reptes i oportunitats per al municipi" i que "aquesta diversitat s’ha d’atendre amb una perspectiva global i integradora".

En la mateixa línia, la regidora d'Acció Social i tinenta d’alcaldia de l’àmbit de Societat, Sonia Rodríguez, ha afegit que més enllà de la guia, "les persones nouvingudes requereixen també d’un acompanyament per part de l’Ajuntament perquè coneguin aquests recursos i puguin utilitzar-los".

 

La Vila Universitària, un factor diferencial

Cerdanyola té una una característica diferencial amb la resta de municipis: la Vila Universitària de la UAB. En aquest sentit, Otero indica que "és un factor que dona major mobilitat a aquest gruix de població". El 2024 es van inscriure per primer cop al Padró d’Habitants 3.627 persones, "però l’augment de població va ser de poc més d’un miler", ha dit. 

D'aquests més de 3.600 nous empadronats, 1.584 van ser persones amb la nacionalitat espanyola. La resta tenien nacionalitat estrangera. Els xinesos van ser el grup estranger major entre els nouvinguts l'any passat (285).

 

Servei de primera acollida

Durant el 2024, un total de 161 persones es van inscriure al Servei de primera acollida de l’Ajuntament, 82 d’elles en situació d’irregularitat. Rodríguez ha explicat que "l'objectiu és incrementar el nombre de persones del Servei de primera acollida i a partir d'aquí veure quines altres estratègies podem implementar". Per la seva banda, Soler, ha afegit que "cal establir connexions amb altres serveis municipals, com el Casal de Joves". 

A més, Cerdanyola compta amb algunes entitats que tenen per objectiu facilitar la intergració de les persones nouvingudes: l'Asociación Sentidos para la Inclusión y el Bienestar Social, l' Alii - Asociación Latinoamericana para la integración de los inmigrantes i la Comunitat Islàmica de Cerdanyola. Tot i això, Soler creu que "Cerdanyola té un teixit social migrant feble i que per això és necessari buscar altres vies d'integració".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.