Cerdanyola enceta l’any amb diversos projectes per a enllestir i algun equipament llargament reivindicat, que començarà a veure la llum aquest any. El govern té fronts oberts en diversos àmbits de la ciutat: des de la problemàtica de l'habitatge fins a la tasca d'assolir els objectius que marca la Unió Europea en reciclatge. Aquesta és una selecció dels deures del 2025.
Habitatge
El preu de l’habitatge ha crescut de manera exponencial en els últims deu anys a Cerdanyola. Tant el preu de lloguer com de compra s’han disparat, fent que l’habitatge sigui l’aspecte menys valorat pels cerdanyolencs amb una nota de 3,5 sobre 10. En aquest sentit des de l’Ajuntament municipal es vol optar per a revertir la situació, a través la construcció d’Habitatges de Protecció Oficial per a destinar-los al lloguer accessible. L’esperança del govern se situa en el Centre Direccional, on es preveu que s’hi construeixin uns 5.000 habitatges (el 32% de Protecció Oficial). D’altra banda, ja estan en marxa la construcció dels més de 200 habitatges del sector de Santa Teresa (al costat de l’Estació de Renfe).
Reciclatge
Cerdanyola, igual que la majoria dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està lluny dels objectius de la Unió Europea (UE), que exigeix als municipis reciclar un 55% de cara el 2025. Els cerdanyolencs van reciclar un 38,2% dels residus que van generar el 2023. Això significa 17 punts menys que el percentatge marcat per la UE per a l'any que ve. Després de prorrogar el contracte, un any més, el 2025 serà l’any de l’aprovació definitiva del nou contracte de residus. Un contracte el qual des del govern ja van avançar que no seguirà el model porta a porta.
Urbanisme
Per aquest any es preveuen inversions en urbanització, entre les quals destaquen les obres d'urbanització de la parcel·la del crematori del Parc de l'Alba (570.000 euros), la reordenació de la plaça Adam i Eva i el pont de la Farigola (350.000 euros) i la pacificació de la carretera N-150, amb la implantació d’un carril bici i un carril bus, per part de l’AMB (529.000 euros).
Projecte d'urbanització del Parc de l'Alba. FOTO: Parc de l'Alba
Comerç i mercats
La reactivació del comerç a la ciutat és una de les assignatures en què el govern municipal preveu avançar en aquest 2025. Un dels punts claus per aquesta reactivació és a l’avinguda Catalunya, on des de l’octubre passat ja no hi estan prohibides les obertures dels locals d'oficines i usos sanitaris. D’altra banda, des de Cerdanyola Comerç i Serveis alerten que prop d’un 60% dels comerços de la ciutat estan regentats per a propietaris que es troben al llindar de la jubilació (55-60 anys). Un fet que faria perillar el comerç local de la ciutat. A més, els mercats tenen el repte d’adaptar-se a les noves maneres de consum: han han fet una aposta per la venda a domicili i en línia, que el 2025 ha de començar a obtenir els primers resultats.
Equipaments
La construcció de més equipaments i la millora dels existents serà també un dels aspectes a tenir en compte aquest 2025. En aquest sentit, començaran les obres de la primera fase de la reforma del mercat de Serraparera, que s'arreglarà la teulada (1,2 milions); i el projecte constructiu del Parc de la Flor de Maig (1 milió). També s’instal·larà un 'skatepark' al Parc Xarau, que millorarà els accessos al parc (2,1 milions) i començaran les obres del futur pavelló del Complex Esportiu Municipal Riu Sec, que s'esprera que estigui enllestit a finals de l'any que ve. Unes obres que arriben dos anys després del que estava previst.
Projecció del futur nou pavelló al CEM Riu Sec. FOTO: Ajuntament
Sostenibilitat i medi ambient
El 2024 va servir per a aprovar plans per a lluitar contra el canvi climàtic i implantar accions per a afavorir la sostenibilitat, com la Zona de Baixes Emissions. L’inici del 2025 ha significat l’inici del règim sancionador de la ZBE, però amb una moratòria de tres anys per als cotxes censats a Cerdanyola. Aquest any caldrà veure quin impacte tindrà la ZBE a la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat i quin és el resultat de limitar les bonificacions a la instal·lació de plaques solars per a llars i empreses. Per la seva banda, l’Ajuntament té l’objectiu de reduir la despesa en aigua i gas en un 56% en els diferents equipaments municipals.
Incivisme i espai públic
Darrerament, les denuncies per incivisme havien crescut a Cerdanyola, segons l’informe de seguretat i civisme dels cossos policials. L’Ajuntament ha posat en marxa un pla d’actuació especial amb més patrulles de carrer i ha incrementat els efectius de la Policia Local per a intentar posar fi a una de les problemàtiques històriques de la ciutat. En aquest sentit, la neteja de l’espai públic serà un altre cop crucial per a la percepció de la ciutadania, que és vist com un dels principals problemes. Per això torna a ser la partida més alta del pressupost municipal.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.