5 anys del Covid:"Tot i la necessitat de les mesures, es van tenir poc en compte els petits negocis”

El comerç i, sobretot, la hostaleria van ser alguns dels sectors econòmics que més van patir les conseqüències de la pandèmia

Un dels sectors econòmics més afectats per la pandèmia va ser l'hostaleriaAina Sastre, propietària del The 1916 Irish Pub, per això, creu que “el més dur no va ser el confinament, sinó les mesures posteriors”. Els bars i restaurants van haver de “sobreviure” amb restriccions d’horaris i d’aforament. Els horaris d’obertura van estar durant mesos restringits fins a les 17h, i més endavant a les 22h, i l’aforament a l’interior es va limitar fins a un 30% en alguns moments. 

Aquestes mesures, a més a més, s’anaven prorrogant gairebé setmana a setmana, depenent del risc de rebrot. “Això feia que tot fos molt incert, compràvem gènere i després ens caducava”, explica Sastre. 

 

Adaptació a les mesures

Una de les mesures “més surrealistes”, diu, va ser el Certificat Covid. “Havíem de fer de policies i nosaltres, en realitat, no teníem cap potestat legal per a demanar un tractament mèdic a una persona i encara menys discriminar-la depenent de si estava vacunada o no”, assenyala la propietària de l’establiment. Aquesta mesura, “va fer que perdéssim clients que ja no han tornat mai més”, assegura.

Durant aquella etapa, Sastre relata que “vam haver d’adaptar la nostra manera de funcionar”. El bar aleshores no tenia servei de taula, sinó que la Gent demanava a la barra. “Vam haver d’aplicar el servei a taula, amb la qual cosa va comportar un esforç extra per part nostra, sobretot quan només es podia atendre a l’exterior”. 

Aina Sastre creu que, “tot i que eren necessàries algunes mesures per a intentar frenar el ritme de contagis, es van tenir molt poc en compte els petits negocis”. “Les mesures es feien sobre la marxa i era tot molt aleatori”, diu. A més, denuncia que en algunes ocasions “vam rebre pressions per part de la policia”. 

nivell econòmic, moltes empreses i treballadors en van patir les conseqüències. Al Vallès Occidental, el 2020, es van tramitar 44.361 Expedients de Regulació d’Ocupació (EROS) en el sector del comerç i l’hostaleria i molts establiments van haver de tancar. Segons dades de l’Observatori comarcal, a Cerdanyola hi ha un 5% menys d’empreses dedicades al comerç i l’hostaleria que el 2019. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.