5 anys del Covid: “La pandèmia ha canviat la manera de relacionar-se entre els adolescents”

Els adolescents van ser un dels col·lectius més afectats per la Covid, que va comportar una acceleració de la dependència de les pantalles i, en alguns casos, ha incidit en la salut mental

D’un dia per l’altre la Covid-19 va fer que les escoles i instituts de Cerdanyola, igual que la resta del país, quedéssin completament buits. “Ens vam assabentar per les notícies, abans que ens arribés el comunicat oficial”, recorda la directora de l’Institut Forat del Vent, Marta Cornet. Aleshores Cornet no dirigia l’institut cerdanyolenc, però sí que n’era professora del centre. 

“Al principi vam quedar una mica a l’expectativa, però en vistes que la cosa s’allargava vam buscar alternatives”, relata Cornet. Un bon sistema informàtic va facilitar les classes virtuals, tot i això, “era complicat que tothom es connectés des de casa”, reconeix. 

El Covid, per això, no només va marcar el curs 2019-20. El setembre de 2020 va començar el curs “més estrany i estressant” que es recorda. Mascareta, grup bombolla, PCR i confinament, van ser segurament les paraules més repetides aquell any. “Vam iniciar un curs amb molts interrogants, amb sensibilitats diferents per les pèrdues produïdes a les famílies i també amb molts ‘bulos’ sobre la pandèmia”, explica l’actual directora de l’institut.

La feinada del professorat va ser bestial: “no només havíem de fer les tasques d’ensenyar, també ens havíem d’encarregar de tota la burocràcia en cas que hi hagués un positiu”, indica. “Potser va faltar més suport de l’administració, una figura del departament d’Educació que s’hagués encarregat d’aquestes tasques”, diu Cornet. Lamentablement, tot això va fer que “baixés el nivell acadèmic”, reconeix la docent. 

Una de les qüestions que més se’n van ressentir els joves i adolescents va ser en la salut mental. “La dependència de les pantalles es va agreujar i és quelcom que encara arrosseguem”, assegura. “La pandèmia ha canviat la manera de relacionar-se entre els adolescents”, afegeix.

Més info: 5 anys del Covid: de l'esclat de la pandèmia a l'adeu de les restriccions

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.