Més enllà dels sanitaris, un altre dels molts sectors essencials durant la pandèmia de la Covid van ser els cossos de seguretat. Segons el membre de la Policia Local de Cerdanyola, Jordi Ibars, “les setmanes de confinament van ser un repte sense precedents”. Aquesta nova situació per a tothom, “va exigir decisions ràpides i una adaptació constant”, afirma. La prioritat “sempre va ser estar a prop de la gent, oferir informació, resoldre dubtes i donar suport en tot el que fos necessari”, explica.
Ibars va desenvolupar les tasques de comandament de suport de la Prefectura, amb responsabilitats de control i supervisió per garantir l’assoliment dels objectius establerts arran de la crisi sanitària de la COVID-19. Tot i que la tasca de la policia era vista com l’organisme que havia de fer complir la normativa, “també formàvem part d’una xarxa de suport per a la població”, subratlla. Les dificultats es van fer menys costoses “amb la gran solidaritat de la gent i vam demostrar la capacitat que tenim com a societat per unir-nos en aquests moments”, afegeix.
Responsabilitat i compromís
Tot i que “en algun moment es van detectar incompliments puntuals de les mesures”, pel membre de la Policia Local “la gran majoria dels cerdanyolencs va demostrar un alt grau de responsabilitat i compromís i això va facilitar molt la nostra feina”. El més difícil, per això, “va ser trobar l’equilibri entre complir amb el nostre deure i, al mateix temps, estar al costat de qui més ho necessitava” diu.
“Vam viure situacions que ens van marcar”, assegura. Persones grans soles, famílies separades que no es podien retrobar, persones sense llar o famílies que, de cop, es van veure immerses en greus dificultats econòmiques. “També vam intervenir en casos de violència domèstica, on les víctimes es trobaven atrapades amb el seu agressor”, relata.
Reorganització del cos
L’escenari excepcional va obligar a adaptar la manera de treballar de la Policia Local, per exemple, “la reorganització interna del Cos, per concentrar tots els recursos en la gestió de la crisi”. Concretament, es van reforçar les unitats que, segons Ibars, “millor representen les funcions principals de la Policia Local”: la Unitat d’Atenció a la Víctima i Mediació va intensificar el seguiment i la protecció de víctimes de violència masclista i domèstica, mentre que la Unitat de Relacions amb la Comunitat es va centrar en l’atenció a persones grans i altres col·lectius vulnerables.
Tot i els moments durs de la pandèmia, Ibars també destaca els aprenentatges d’aquella època: “ens va reafirmar en la importància d’estar preparats per qualsevol emergència i ens va recordar que la nostra feina no és només fer complir les normes, sinó estar a prop de la ciutadania”, comenta.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.