Des de 2007, l'Hospital Parc Taulí realitza 13000 caterismes hemodinàmics

El caterisme permet valorar i diagnosticar patologies del cor i de les artèries coronàries, com també realitzar tractaments cardías poc invasius

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Parc Taulí ha dut a terme, des del 2007, 13000 caterismes cardíacs. Aquesta prova permet que el personal sanitari pugui diagnosticar i valorar patologies del cor i de les artèries coronàries. 

 A més, possibilita realitzar tractaments mínimament invasius, com són la implantació de stents coronaris, la reparació o recanvi d’alguna vàlvula del cor, la reparació d’anomalies congènites del cor o fer biòpsies, entre d’altres.

D’entre les diverses patologies cardiovasculars, el Parc Taulí assisteix principalment pacients amb cardiopatia isquèmica que es produeix quan s’obstrueix una artèria del cor, insuficiència cardíaca i fibril·lació auricular, una forma d’arrítmia molt freqüent que es caracteritza per la irregularitat del ritme del cor.

Cuidar-se per cuidar el cor

En els darrers anys, els professionals del servei de Cardiologia han vist un canvi de tendència en la detecció de cardiopatia isquèmica, amb més incidència en persones joves, d’uns 50 anys, quan anteriorment aquestes patologies sorgien en edats més avançades.

Aquest fet és degut al canvi d’hàbits de les persones, que cada vegada són menys saludables.

“Cada cop hi ha més sedentarisme i no se segueixen dietes equilibrades. La suma d’aquesta tendència i altres mals hàbits incrementen la possibilitat de patir alguna patologia cardíaca en edats més joves”, apunta en un comunicat el Dr Josep Guindo del Servei de Cardiologia de l'hospital.

Per tant, cuidar-se a un mateix seguint un estil de vida saludable és primordial per controlar els factors de risc i prevenir malalties cardiovasculars.

El Codi Infart, un objectiu per al Parc Taulí

L’any 2014 es va establir en l’àmbit català l’aplicació del Codi Infart (IAM). Es tracta d’un protocol que s’activa quan una persona presenta símptomes d’un possible infart mitjançant una trucada al 112 o una petició de l’atenció primària o de l’hospital.

A hores d’ara, el Parc Taulí, tot i tenir una àmplia experiència en el tractament d’aquests pacients, encara no forma part de la xarxa d’hospitals Codi Infart.

Els malalts s’han de derivar a un altre centre, habitualment de Barcelona. Aquest fet comporta un important endarreriment de l’inici del tractament.

No obstant això, des del Servei de Cardiologia esperen poder implantar aquest codi al més aviat possible per garantir una atenció immediata als pacients, ja que “quan un pacient té un infart, tractar-lo durant la primera hora limita significativament el dany cardíac i millora el pronòstic i la supervivència dels pacients”.

29 de Setembre, Dia Mundial del Cor

Cada 29 de setembre se celebra el Dia Mundial del Cor, que té per objectiu donar a conèixer les diferents patologies cardíaques i, alhora, sensibilitzar sobre la importància de mantenir un estil de vida saludable per prevenir malalties cardiovasculars.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.