El 13% de la població de Cerdanyola viu en zones inundables

Cerdanyola té el pla d'emergències per risc d'inundacions homologat, ja que és un dels municipis de Catalunya amb risc molt alt

Les inundacions són un dels fenòmens meteorològics que més ha impactat la zona del Vallès històricament. Les riuades i les acumulacions d'aigua per pluja són més o menys habituals i la comarca ha registrat fets tràgics, com la riuada del 1962. Malgrat que Cerdanyola no ha viscut recentment catàstrofes d'aquest nivell, sí que és freqüent que quan plou amb força, els cabals del Riu Sec i la Riera de Sant Cugat creixin notablement. 

Protecció Civil és l'encarregat d'analitzar i determinar el nivell de risc que afecta cada municipi. En el cas de Cerdanyola, al voltant del 13% de la població viu en una zona potencialment inundable, especialment per risc d'inundacions fluvials (rius, rieres, torrents...). Tot i que hi ha municipis més afectats, com Montcada i Reixac (54%) Protecció Civil considera que el risc d'inundacions de la ciutat és molt alt.

Precisament per aquest motiu, Cerdanyola és un dels municipis de Catalunya obligat a tenir un pla d'emergència per a risc d'inundacions. Un pla que es va aprovar al maig del 2022 i que està homologat des de l'any passat.

 

 

Les zones amb més risc

Per avaluar la freqüència amb què es produeixen aquestes crescudes Protecció Civil utilitza els períodes de retorn, que són càlculs que indiquen la probabilitat d'inundació d'una zona. Un període de retorn de 10 anys implica una alta probabilitat d'inundació; a 100 anys (taronja) una probabilitat mitjana; i a 500 anys (groc) una probabilitat baixa. Això no vol dir que s'inundi cada 500 anys, sinó que hi ha una probabilitat d'1 sobre 500 d'inundació, és a dir, el 0,2%.

Mapa de Cerdanyola amb les zones inundables. FOTO: Protecció Civil

Mapa de Cerdanyola amb les zones inundables. FOTO: Protecció Civil

 

Hi ha quatre zones potencialment inundables segons el mapa de Protecció Civil i que coincideixen amb el pas del Riu Sec o la Riera de Sant Cugat:

  • La zona del polígon de la Clota, des del Bosc Tancat fins a Can Cordelles, és una de les zones de risc, especialment on hi havia la fàbrica de l'Aiscondel, ara el magatzem logístic de Penguin Random House. 

 

  • La zona de Can Xarau, on es concentren habitatges i equipaments, com la Biblioteca i la Zona Esportiva Municipal. El passeig de la Riera, el Carrer circumval·lació Baixa, el carrer de La Pau, el carrer Santa Anna i el Parc Xarau tenen una probabilitat mitjana d'inundació. 

 

  • La zona de Santa Teresa i Les Fontetes, on també hi trobem una gran concentració d'habitatges i alguns equipaments importants, com el Mercat de Les Fontetes.Tot i això, la major part d'aquesta zona té una probabilitat baixa d'inundació.

 

  • La zona de la Riera de Sant Cugat. Una primera zona pròxima al barri de Montflorit, sobretot al Parc dels Gorgs, on hi conflueixen la Riera de Sant Cugat amb el Torrent dels Gorgs i el Torrent dels Toros. I una segona zona on hi ha les naus industrials del Parc Tecnològic del Vallès que queden a l'extrem oest de la ronda de Can Fatjó.

 

Cerdanyola, amb els deures fets

Degut a aquest perill, Cerdanyola és un dels 521 municipis catalans obligats a tenir un Pla d’Actuació Municipal (PAM) per risc d’inundacions. L’Ajuntament de Cerdanyola va aprovar al maig de 2022 el Document Únic de Protecció Civil (DUPROCIM) que, a més del pla d'emergències per a inundacions, també inclou altres qüestions com els incendis forestals, les ventades, els riscos químics o les malalties transmissibles, entre d’altres. El PAM de Cerdanyola està homologat des del 14 de desembre de l'any passat.

 

 

Al contrari que Cerdanyola, gairebé la meitat d'aquests municipis no tenen actualitzat el PAM i una seixantena no l’han redactat mai. Després de l’episodi de la dana, el Govern ha obert la porta a revisar les activitats que es desenvolupen en aquestes zones i ha anunciat 20 milions d'euros per a garantir que tots els municipis tinguin un pla de Protecció Civil homologat en dos anys, que inclogui el risc d’inundacions i tots els altres.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.