Ball de gitanes a Cerdanyola. FOTO: Arxiu del TOT

Memòria

Les tradicions populars a Cerdanyola, ahir i avui

Com han canviat les activitats cultural tradicionals a Cerdanyola?

La cultura popular a Cerdanyola del Vallès es mostra de diferents formes i a través d'entitats molt diverses. Des de l'Agrupació Cultural Sardanista fins a la Casa de Andalucía, les entitats locals han ajudat a mantenir tradicions que han canviat i evolucionat durant els anys.

El TOT Cerdanyola fa una comparació interactiva entre els records antics de la cultura popular i la forma en què es viuen actualment.

 

[Desplaça el punt blanco d'un costat a l'altre]

 

Ballada de Sardanes

La primera fotografia és va fer l'any 1977 a la plaça de l'Abat Oliba i s'ha incorporat a l'arxiu del TOT gràcies a la cessió de Josep Ametller. La segona imatge correspon a una ballada de sardanes a la plaça de Francesc Layret l'any 2019. 

 

 

 

La següent comparació ens sitúa a l'Aplec de Sant Iscle i la seva tradicional ballada de sardanes. La primera imatge correspon a 1993 i la segona a 2019.

 

 

 

 

Ball de gitanes

L'Esbart de Sant Marçal ha celebrat recentment els seus 40 anys d'activitat. Les seves danses transporten la ciutat a una tradició catalana arrelada. La primera fotografia correspon una ballada de gitanes l'any 1956, mentre que la segona ens trasllada a l'actuació de l'Esbart de Sant Marçal durant la Festa Major de 2018. 

 

 

 

 

Flamenc a la Casa de Andalucía

Les actuacions de dansa i flamenc són un clàssic a la Casa de Andalucía, que s'ha guanyat el reconeixement del públic presentant cartells amb músics de renom dins el món del flamenc. La primera imatge es va publicar al TOT l'any 2003 i il·lustra una actuació de flamenc a la Casa de Andalucía. La segona fotografia correspon a la matinal flamenca de 2018. 

 

 

 

Castellers

Els castells també han estat presents en la vida cultural de Cerdanyola, especialment des que fa 21 anys es va constituir la colla castellera local, els Martinets. La primera imatge mostra un castell muntat l'any 1999 a la plaça de l'Abat Oliba i la segona a la diada de Sant Martí dels Castellers de Cerdanyola l'any 2019. 

 

 
Veure Comentaris