Pickleball: l'esport de moda als EEUU arriba a Bellaterra amb l'objectiu de ser plàstic neutre
L'objectiu del CSR Bellaterra és arribar a eliminar 30.000 tonelades de plàstic el proper 2025
Ubicada a la part més alta de Bellaterra i amb vistes a Cerdanyola, Barberà i Sabadell, s'erigeix una casa familiar del 1967 que es vol convertir aquest 2025 en seu social del CSR Bellaterra, una nova associació dedicada a desenvolupar iniciatives de neutralitat plàstica i que comptarà amb un espai on poder practicar, entre d'altres esdeveniments, l'esport de moda als Estats Units, el Pickleball.
La finca de 5.000 metres quadrats disposa d'un gimnàs, piscina amb barbacoa i un espai de reunions per a 25 persones. “És un lloc privilegiat on els clients poden trobar pau i tranquil·litat a la vegada de practicar esport", expliquen des de l'associació impulsora del projecte.
L'esport que va néixer al pati del darrere i que no para de créixer
El pickleball és un esport de raqueta que es juga amb una pilota de plàstic foradada i amb unes regles similars al tenis, però amb un joc més elèctric. Aquest esport va ser creat als Estats Units durant l'estiu de 1965 a Bainbridge Island, prop de Seattle. Els seus pares van ser el congressista nord-americà Joel Pritchard, Bill Bell, Jordània Steranka i Barney McCallum amb l'objectiu de divertir-se amb un nou esport que tothom pogués jugar.
Pales i pilotes de pickleball. FOTO: Cedida
En els primers anys, el pickleball era practicat per famílies als patis del darrere de casa seva, al carrer o a qualsevol superfície plana. Ha sigut en la darrera dècada que aquest esport ha viscut un boom en el país nord-americà. Concretament, als Estats Units des del 2014 s'han construït una mitjana de 193 pistes i 67 instal·lacions o clubs al mes, asseguren des de l'Associació Espanyola de Pickleball.
Durant aquests anys, el nombre de jugadors ha augmentat fins als 5 milions de jugadors i algunes estimacions prediuen que el nombre de practicants podria ascendir fins als 40 milions de jugadors a finals de la dècada. A Espanya el Pickleball va arribar ara fa deu anys, però no ha sigut als darrers quan s'ha començat a popularitzar.
A Espanya el Pickleball va arribar ara fa deu anys, però no ha sigut als darrers quan s'ha començat a popularitzar
L'objectiu d'ajudar a eliminar 30.000 tonelades al proper 2025
A Bellaterra es va jugar per primer cop a pickleball durant la Festa Major del 2023, quan el bellaterrenc Lluís Riba, que acabava d'arribar del seu viatge als Estats Units, va proposar pintar unes pistes al carrer perquè la gent pogués provar de jugar. Veient la bona rebuda dels seus veïns, va decidir dedicar un espai de la finca on poder practicar aquest esport.
"La raó de ser d'aquest espai és que sigui profitós tant per a empreses com per a particulars que vagin alineats amb la nostra missió de ser un lloc plàstic neutre", indica Riba. Per a assolir aquest objectiu CSR Bellaterra va de la mà d'una empresa especialitzada en un tipus de reciclatge químic que transforma el residu plàstic en biooli avançat per piròlisi. Aquesta companyia compta amb unes plantes de piròlisis (reactors on caben 9.000 kg de plàstic) a Tailàndia, Finlàndia, Estats Units i Canadà.
"En un partit de pickleball, per exemple, es consumeixen entre 400 i 450 grams de plàstic"
"No som conscients de la quantitat de plàstic que consumim i hem d'intentar reduir-lo", remarca Riba. "Fent esport també consumim plàstic, en un partit de pickleball, per exemple, es consumeixen entre 400 i 450 grams de plàstic", afegeix.
Així, el CSR Bellaterra "disposa d'espais on tothom qui ve a fer alguna activitat, sap que farà una donació per a contribuir amb la causa", diu. Per exemple, eliminar 25 kg de plàstics requereix una donació de 25 euros.
Amb tot, el comptador que presideix l'entrada de la casa ja s'ha posat a 0 i a partir de l'1 de gener ha començat l'objectiu de l'any 2025, que és arribar a eliminar 30.000 tonelades de plàstic el proper 2025 a través de l'associació.
El contador a l'entrada de la finca del CSR Bellaterra. FOTO: Guillem Barrera
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris