Sant Pere d'Ullastre, a Castellar del Vallès. FOTO: visitvalles.com

Excursionisme

10 rutes per un Vallès de foto

La comarca ofereix multitud de petites rutes i racons naturals que visitar ben a prop de Cerdanyola

Davant d’aquesta situació de pandèmia que ha condicionat de nou els nostres plans d’estiu, el turisme de proximitat agafa més força que mai. És per això que des del TOT Cerdanyola us recopilem 10 suggeriments per treure suc de les excursions que ens ofereix la comarca: un total de 10 rutes per diferents zones del Vallès Occidental i de dificultat variada documentades per la web de turisme del Consell Comarcal.

Esperem que les gaudiu!

 

Vall de les Feixes i Forat del Vent (Cerdanyola)

La vall de les Feixes és un dels paratges naturals i històrics més importants de Cerdanyola. Passejant per aquesta vall de la serra de Collserola es poden veure camps de conreu, erms, boscos i trobar masies i cases de pagès, una església, uns ermita i fins i tot un aqüeducte. Un patrimoni molt ric de la relació al llarg de mil·lennis entre els éssers humans i el medi natural.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

 

El castell de Gallifa i el santuari de Santa Maria del Castell (Gallifa)

Dalt d’un turó dominant les planes per on discorre la riera de Gallifa trobem els vestigis del que en un passat fou la fortificació documentada l’any 999 i coneguda com el castell de Gallifa. Aquest emplaçament esdevé un excepcional mirador sobre el poble de Gallifa i les cingleres que l’envolten. El retorn per la riera de Gallifa i els boscos que poblen les seves ribes, a més de la possibilitat de veure l’ermita romànica de Mare de Déu del Grau, són els altres al·licients que ens ofereix aquest itinerari.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta.

 

El torrent de Colobrers i l’ermita de Togores (Sabadell)

Aquest itinerari ens permet endinsar-nos en els boscos d’alzines i pinars que envolten l’ermita de Togores i descobrir l’ombrívol torrent de Colobrers. Les aigües cristal·lines d’aquest torrent i l’exuberant vegetació que trobem a les seves ribes conformen un paratge d’una bellesa excepcional que de ben segur ens fascinarà.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta.

 

Fonts emboscades (Ullastrell)

A prop d’Ullastrell s’amaguen, entre espesses pinedes mediterrànies, esquitxades de ginesta i farigola, rieres d’aigua clara i fonts emboscades que brollen sota erosionats cingles de conglomerat. Aquest itinerari ens permet descobrir un preciós paratge quasi verge, tan proper i tant allunyat alhora.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

 

Camins careners de Castellar del Vallès

Itinerari planer que permet conèixer la zona agrícola més important de Castellar. Es pot fer a peu o en bicicleta. Passa per la vora de diverses masies, que ens permetran observar alguns exemples de la gran diversitat d’elements ornamentals –d’estils que van des del romànic i el gòtic al modernisme o l’art eclèctic– i l’evolució arquitectònica que han patit al llarg del temps.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

 

El castell de Can Taió (Santa Perpètua de Mogoda)

Aquest itinerari ens permetrà conèixer el castell de Can Taió, una construcció que, aliena al pas del temps i enclavada en una zona de boscos i conreus, s’alça majestuosa a redós del nucli urbà de Santa Perpètua de Mogoda.  Aquesta casa de finals del segle XVII, que és convertí en castell al segle XX, ha esdevingut des de segona residència de la família proletària a orfenat desprès de la guerra. Avui és un magnífic indret per visitar i alhora gaudir d’un bonica excursió apta per a persones de totes les edats.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

 

Les balmes de Sant Llorenç del Munt (Matadepera)

La proximitat de Matadepera al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac converteixen aquesta bonica vila en el lloc ideal per començar qualsevol dels itineraris que recorren aquest vessant de la serra de Sant Llorenç del Munt. Fugint dels itineraris més característics, l’excursió que proposem s’endinsa per canals feréstegues i amagades i ens apropa a descobrir els secrets que amaguen les balmes del parc, com les balmes obrades dels Òbits, la cova-ermita de Santa Agnès o les balmes enllaçades i sorprenents de Sescorts.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta.

 

El camí dels pelegrins (Viladecavalls)

Aquesta ruta va ser àmpliament recorreguda en les dècades passades pels vilatans en el seu peregrinatge que cada primer d’agost realitzaven a l’encimbellada ermita de Sant Salvador de les Espades.

En aquest lloc havia existit el vell castell de les Espades, ja documentat des del 985 i que formava part de la línia defensiva de la Catalunya Vella. L’ermita es construí aprofitant  part dels fonaments i pedres del castell. Joan d’Àustria, de camí a Montserrat, va visitar l’ermita i hi deixà unes ofrenes: unes banderes i fanals d’or que havien capturat al turc Alí Bajà a la famosa batalla de Lepanto de l’any 1572. Aquests oferiments penjaren de les parets de l’ermita fins a mitjans del segle XIX.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

 

La Serra de Galliners (Sant Quirze del Vallès)

Sant Quirze del Vallès gaudeix d’un entorn natural sorprenent i proper que ens permet descobrir alguns elements patrimonials que han forjat la identitat dels seus habitants. Ermites i masies, tradicions i llegendes són el llegat i alhora el testimoni de la història de Sant Quirze.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta.

 

La Vall d’Horta (Sant Llorenç Savall)

A la capçalera de la bucòlica vall d’Horta, sota els vertiginosos espadats del Montcau, s’amaga la font de Llor, en un dels paratges naturals i paisatgístics més impressionants del massís de Sant Llorenç de Munt.

Aquí trobaràs més informació sobre la ruta

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris