El PSC s'imposa amb contundència a les eleccions municipals de Cerdanyola
El PSC ha obtingut més del 30% dels vots, per davant d'ERC (18,99%), Ciutadans (12,97%) i Guanyem (10,68%)
"Visca, visca, visca, Cerdanyola és socialista" era el crit de victòria a la seu de l'Hermandad Rociera on el PSC celebrava haver guanyat les eleccions municipals del 26 de maig a Cerdanyola del Vallès. Amb el 30,43% dels vots i gairebé doblant el nombre de vots des de les passades eleccions, la candidatura de Carlos Cordón té els números de cara per formar el pròxim govern de Cerdanyola.
"Els socialistes hem tornat a guanyar les eleccions com ho hem fet sempre, però aquest cop ho hem fet amb una gran majoria que ens permet seguir somiant amb el repte de recuperar Cerdanyola", afirma el líder del PSC, Carlos Cordón. Els socialistes han obtingut més del 30% dels vots i han sumat un total de 8.688 vots. Carlos Cordón ha manifestat que ara "el més important per a la ciutadania és fer un govern estable, seriós, i amb una àmplia majoria que sigui capaç de tirar coses endavant i deixar enrere aquests 4 anys d'inestabilitat".
ERC passa a ser segona força i C's, tercera
La segona formació més votada a Cerdanyola ha estat Esquerra Republicana amb un 18,99% dels vots (un total de 8.688) i guanyant un regidor respecte a les eleccions de 2015. Així, la candidatura encapçalada per Helena Solà tindrà cinc regidors al plenari però veurà complicat sumar forces amb els partits sobiranistes per formar govern: "Els resultats ens deixen un regust agredolç perquè, per una banda a ERC estem molt contents perquè hem tret el millor resultat des de la República i pasem a ser la segona força. Per una altra banda, la situació global ens deixa preocupats tot i que encara hi ha algunes dades per confirmar", explica Solà. Des d'ERC han anunciat que en els pròxims dies es reuniran per valorar la campanya i perquè l'executiva i l'assembla del partit decideixin si volen intentar arribar a pactes de govern o no.
Un altre formació que ha escalat una posició respecte a les eleccions de fa quatre anys és Ciutadans. Tot i que seguiran tenint 3 regidors al consistori, Ciutadans s'ha col·locat com la tercera força més votada a la ciutat amb 3.704 vots, és a dir, el 12,97% de les votacions. "Veiem que el projecte de Ciutadans a Cerdanyola ha crescut i que la gent ha confiat amb nosaltres", afirma la candidata de Ciutadans, Sonia Rodríguez. Rodríguez s'ha mostrat satisfeta perquè "Cerdanyola torna a tenir un govern constitucionalista" i que "l'alcalde ha pagat la seva mala gestió, vet aquí els seus resultats". No obstant això, la candidata ha destacat: "Hem tingut una campanya una mica bruta en contra: no hem fet cap declaració fins ara i ens han perjudicat vàries coses a la campanya". A més, afegeix Sonia Rodríguez: "Amb nosaltres el PSC podrà parlar sempre que ells vulguin per solucionar les propostes que nosaltres entenem que són necessàries".
La quarta opció per als cerdanyolencs i cerdanyolenques ha estat la candidatura del govern actual, Guanyem Cerdanyola. Amb l'alcalde, ara en funcions, Carles Escolà al capdavant, la candidatura de l'esquerra sobiranista ha perdut dos regidors i més de 1.500 vots pel camí. Sense opcions de revalidar l'alcaldia, Guanyem tornarà al ple amb un total de cadires. L'alcalde sortint, Carles Escolà, ha felicitat la victòria als socialistes destacant que "han aconseguit mobilitzar molt vot que no acostuma a votar a les eleccions municipals". Sobre els resultats de Guanyem, Escolà assegura que tot i "no parlar de derrotes", assumeix que la candidatura "no ha assolita l'objectiu de revalidar l'alcaldia". A més, Escolà suma un segon objectiu sense haver estar assolir: "No hem aconseguit el nostre objectiu de construir una alternativa d'esquerres transformadora a la ciuta, però continuarem treballant en aquesta línia". Sobre els motius que han portat a la baixada de vots, des de Guanyem asseguren que analitzaran les causes durant els pròxims dies.
Ball de regidors entre els Comuns i Junts
A hores d'ara i amb el 100% dels vots escrutats, les candidatures de Junts per Cerdanyola i En Comú Podem (ECP) no saben quants regidors tindran al Ple. La problemàtica sorgeix perquè les dades que facilita l'Ajuntament discrepen de les facilitades pel Ministeri de l'Interior: segons l'Ajuntament, ECP té 3 regidors i Junts 1; en canvi, el Ministeri indica que les dues formacions tindran 2 regidors. Les dues formacions no han fet valoracions dels resultats i han quedat a l'espera de confirmar les resultats amb la Junta Electoral a partir del dilluns 27 al matí.
Fins que no es confirmi la dada referent a les candidatures de Cecilia Collado (En Comú Podem) i Joan Sánchez (JxC), no es podrà fer el dibuix del Ple Municipal del pròxim mandat.
El PP amb només un regidor
El Partit Popular ha obtingut el seu pitjor resultats en unes eleccions a Cerdanyola. Els populars, encapçalats pel candidat Manuel Buenaño, han passat de tenir tres regidors a tenir-ne un. "El resultat és un autèntic desastre, no ens amaguem", admet Buenaño, qui atribueix l'enfonsament a Cerdanyola i arreu de Catalunya a "les sigles, els govern a Espanya que no ho ha fet bé i els casos de corrupció".
Els partits sense representació
Els tres partits que no tindran representació al plenari cerdanyolenc seran Gent per Bellaterra, Som Alternativa i Convergents. La candidatura Gent per Bellaterra, encapçalada per Chus Cornellana, ha obtingut 723 vots, representants el 2,53%. Per una altra banda, la candidatura Som Alternativa, que es presentava per primera vegada a unes eleccions municipals, ha quedat lluny d'entrar al plenari amb 264 vots. "Els resultats no són bons; el que ha passat és que s'ha perdut el vot de l'esquerra rupturista que hi havia a Cerdanyola i que s'havia estat acumulant durant molts anys", afirma el candidat de SOM, Jordi Haro. Finalment, la candidatura de Jordi Cornellana, Convergents, ha obtingut 197 vots.
Veure Comentaris