La transformació de la carretera de Barcelona: hospital i pacificació
L’AMB pretén transformar el tram de l'N-150, entre Montcada i Cerdanyola, "d’un lloc inhòspit a la futura avinguda del Vallès"
La distància entre Cerdanyola i Montcada i Reixac no supera el quilòmetre. Tot i aquesta proximitat, el vehicle privat és en molts casos el mitjà de transport prioritari per a transitar en una àrea en què els vianants o els ciclistes hi troben un paisatge inhòspit: sense voreres, ni il·luminació, ni zones de parada. A finals de gener de l'any passat, el Consell Metropolità de l’AMB va aprovar inicialment la modificació del Pla General Metropolità de Barcelona (MPGM) per a la construcció de l’Hospital Ernest Lluch.
Es tracta d’una modificació que busca transformar la carretera N-150 en una avinguda metropolitana que vertebri els teixits urbans de l’entorn. Tot i que des de gener ja s'està fent una primera pacificació tàctica de la carretera de Barcelona, la gran transformació d’aquesta via arribarà amb la construcció de l’avinguda del Vallès: “serà un canvi molt important a nivell de mobilitat, accessibilitat i connectivitat amb els municipis de l’entorn”, assenyala la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó.
Eulàlia Mimó: “Serà un canvi molt important a nivell de mobilitat, accessibilitat i connectivitat amb els municipis de l’entorn”
Més de 500 habitatges nous
A banda de permetre descongestionar els centres sanitaris de la zona, la construcció del futur hospital i el seu entorn incorporarà nous espais verds a les vores del riu Sec i la riera de Sant Cugat que millorin les connexions entre Collserola i el riu Ripoll.
A més a més, permetrà construir un nou barri al voltant de l’hospital amb 565 nous habitatges, dels quals com a mínim el 40% seran protegits; “una peça fonamental per canviar el caràcter d’aquest espai i contribuir a ampliar l’oferta d’habitatge”, expliquen des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
La carretera de Barcelona a l'actualitat. FOTO: Ajuntament
Ara mateix, però, el Consell Metropolità ha obligat a tornar a obrir el període d'al·legacions del document de la modificació urbanística, després que es detectés una errada en el primer període. L'expedient va estar penjat des del dia 9 de febrer fins al 9 d’abril de 2024, dos mesos naturals, quan la normativa diu que la durada d’aquest tràmit ha de tenir un mínim de 45 dies. Tot i això, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va afirmar que "en principi això no retardarà l'expedient ni influirà de manera negativa”.
Tensió entre govern i comuns
La modificació urbanística dels terrenys de l’hospital ha portat cua. Arran de la intervenció de la Comissió en defensa de la Sanitat Pública a l’audiència ciutadana, en què van reclamar la creació d’un grup de treball, amb participació municipal, institucions sanitàries i representació dels usuaris, per fer seguiment del projecte de l’hospital, Cordón va assenyalar que "gràcies al canvi d’alcaldia a Montcada i Reixac es va poder desbloquejar la cessió dels terrenys on està previst construir-hi l’hospital”.
Segons l'alcalde, durant el mandat del 2019 al 2023, l'Ajuntament de Montcada i Reixac, governat per En Comú Podem, s'hauria negat a donar llum verda a la cessió dels terrenys, "perquè no volia la construcció d’un nou barri a la ciutat”.
Per la seva banda, els Comuns de Cerdanyola i Montcada afirmen que aquestes acusacions "són falses" i que recorren a una "retòrica populista”. La formació indica que l’anterior govern municipal de Montcada i Reixac, "no va obstaculitzar ni endarrerir voluntàriament la tramitació del planejament urbanístic de la zona del futur l’hospital”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.