Els infants van ser rebuts oficialment a l'Ajuntament de Cerdanyola dijous 1 d'agost | Cedida

Solidaritat

Tres infants sahrauís passen l’estiu a Cerdanyola en famílies d’acollida

La Hendu, l’Aiman i el Selma, vinguts dels camps de refugiats de Dajla a Tiniguir i de Dora d’Aaiun, han sigut rebuts oficialment a l’Ajuntament

Durant pràcticament tot l’any, La Hendu, l’Aiman i el Selma  viuen als campaments de refugiats de Dajla (Tiniguir) i de Dora d’Aaiun , a la província del Sàhara Occidental. Però a l’estiu, aquests tres infants sahrauís passen les vacances a Cerdanyola del Vallès amb tres famílies d’acollida, dins del projecte “Vacances en Pau”, organitzat per la Delegació del Front Polisari i les entitats solidàries amb el Poble Sahrauí a Catalunya.

L’alcalde, Carlos Cordón, i la regidora del Servei de Cooperació i Solidaritat, Carme Arché, van rebre els infants el passat dijous 1 d’agost, junt amb la representant del poble sahrauí, Mah Lahdih i regidors de Guanyem Cerdanyola, En Comú Podem i Junts per Cedanyola.

Dins del consistori, els infants van poder parlar amb els representants institucionals sobre com està sent la seva estada a la ciutat, així com van donar a conèixer de més a prop la realitat dels campaments a on viuen durant l’any.

La representant del poble sahrauí, Mah Lahdih i la Hendu, nena de 12 anys acollida durant l'estiu a Cerdanyola

 

El Selma, que té 13 anys i viu al campament Dora d’Aaiun, està passant l’estiu amb la família de l’Enric Llopís i l’Anna Baldero. A més, el Selma ha participat a l’Estiu Jove organitzat al Casal de Joves Altimira i ha pogut compartir experiències amb joves de la seva edat.

Per a la Hendu, de 12 anys d’edat, és el tercer any amb la família de Juana Carrascosa i per al seu germà Aiman, d’11 anys, és la primera vegada que s’allotja a casa de la família de la Giovanna Cedys a Cerdanyola del Vallès. La resta de l’any tots dos viuen al campament del Tiniguir, situat a regió de Dajlia-Riu d’Or, que es troba a uns 550 quilòmetres d’Al-Aaiun i, com la major part del territori del Sàhara Occidental, està controlada pel Marroc. 

El Selma i l'Aiman són els altres dos nens saharauís acollits a Cerdanyola durant l'estiu

 

Projecte “Vacances en pau”

L’estada dels tres nens sahrauís a casa de famílies de la ciutat és possible gràcies al projecte Vacances en Pau organitzat per la Delegació del Front Polisari i les entitats solidàries amb el Poble Sahrauí a Catalunya, que fa molts anys que funciona a nivell estatal.

Aquest projecte consisteix en l’acollida d’infants sahrauís durant els mesos de juliol i agost amb l’objectiu principal que a la seva arribada se sotmetin a un exhaustiu reconeixement mèdic i poder detectar si existeix qualsevol problema de salut i si cal donar-li el tractament necessari, alhora que els permet  fugir dels més de 50 ºC de l’estiu saharaui.

En el cas de Cerdanyola, dos comerços locals participen en el projecte; el Centre Òptic Cerdanyola els ofereix gratuïtament ulleres i revisió òptica i la Clínica Dental Beatriz Rubio revisió i tractament odontològic gratuït.

A Cerdanyola, el programa Vacances en Pau es gestiona a través de l’Associació Sant Cugat amb el Poble Sahrauí, que va rebre lots de material escolar per part de l’Ajuntament perquè els faci arribar a les escoles dels campaments sahrauís.

 

La situació del poble sahrauí, estancada durant més de 40 anys

D’altra banda, el projecte també serveix per conscienciar la ciutadania del problema polític i humà del poble sahrauí, part del qual malviu en l’exili des de fa més de 40 anys.

Després de la Marxa Verda del novembre del 1975, en la qual el Marroc es vol annexionar la llavors colònia espanyola del Sàhara Occidental, milers de saharauis van fugir dels atacs de l’aviació i de l’exèrcit marroquí, i el govern d’Argèlia els va permetre instal·lar-se a la regió de Tindouf, enmig del desert del Sàhara. 

El govern de la República Àrab Saharaui Democràtica -RASD-, proclamada pel Front Polisari el 27 de febrer del 1976, és qui dirigeix l’organització política i territorial dels campaments de refugiats a l’oest d’Argèlia, al Tindouf.

Des de llavors, la RASD té el reconeixement d’un centenar de països, de la Sud-àfrica de Nelson Mandela a la Veneçuela de Chaves, però ni Espanya ni cap potència occidental l’ha reconegut. Segons l’ONU, el Sàhara continua sent un territori no autònom pendent que acabi la descolonització espanyola. Tot i així, la pressió del Marroc és cada cop més forta, segons informen reporters com Pere Tordera.

Veure Comentaris