Inauguració del nou centre de microscòpia electrònica al Sincrotró ALBA. FOTO: Pepo Segura

Societat

El Sincrotró ALBA inaugura el nou centre de microscòpia electrònica JEMCA

L'equipament permetrà avançar en reptes com la investigació de la metàstasi del càncer o la reducció del CO2

El Sincrotró ALBA va presentar divendres 24 de febrer el nou centre de microscòpia electrònica JEMCA (Joint Electron Microscopy Center at ALBA), una instal·lació pionera a l'estat espanyol en l'àmbit de la biologia estructural i la ciència de materials. Es tracta de dos nous microscopis amb altes capacitats que, segons l'equip de JEMCA, permetran avançar en la recerca del càncer i en reptes mediambientals com la reducció del CO2. 

La meitat del projecte, on també ha col·laborat la Universitat Autònoma de Barcelona i altres entitats, ha estat finançat pels fons europeus FEDER. L'equipament estarà obert a tota la comunitat científica. 

Reptes: frenar la metàstasi i reduir el CO2

El nou centre incorpora dos microscopis electrònics d’alta gamma: un per resoldre l’estructura de grans complexos de proteïnes, el Cryo-TEM, i l’altre per estudiar materials a escala atòmica, METCAM.

El microscopi Cryo-TEM ja està donant bons resultats. Els investigadors de l’IBMB-CSIC Núria Verdaguer i Pablo Guerra, en col·laboració amb l’IRB Barcelona i Ona Therapeutics, estan analitzant una proteïna involucrada en la metàstasi del càncer de pulmó, així com el complex d'aquesta amb un anticòs d'interès en teràpia antimetàstasi

Per la seva part, el microscopi METCAM, únic al país, està dedicat a l’anàlisi de diferents tipus de materials. La seva capacitat de resolució és tan elevada que permet observar àtoms individuals, i segons la comunitat experta, correlacionant les dades obtingudes de les tècniques de llum del sincrotró es podran abordar reptes com la producció d’hidrogen, la reducció del diòxid de carboni o el desenvolupament de materials quàntics. El METCAM acollirà els primers experiments a l’abril d'aquest any.

L’accés acadèmic al nou equipament és gratuït a través de concurrència competitiva, tal com es fa amb la resta d’instruments del Sincrotró ALBA. Els socis del projecte tenen un temps d’ús reservat.

Col·laboració de 8 entitats

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, va inaugurar divendres aquest nou centre en presència de l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón. En l'acte, els diferents agents de recerca implicats van destacar que la col·laboració és clau per a desenvolupar projectes de recerca que, van assegurar, faran "avançar" al país. 

Concretament, vuit institucions de recerca participen en aquest centre: l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Sincrotró ALBA. En la fase de definició del projecte es va comptar amb el suport fonamental del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

Un cost de quasi 6 milions d'euros

El nou equipament ha requerit una inversió de 5,8 milions d’euros, tot i que la meitat del projecte ha estat finançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). També hi ha col·laborat el departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’ajut per a la realització de projectes cooperatius de creació, construcció, adquisició i millora d'equipaments i plataformes científiques i tecnològiques compartides, dins el marc del programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

L'equip de JEMCA assegura que el nou centre permetrà ampliar les capacitats de recerca a Catalunya, que es veuran enfortides també amb el microscopi electrònic cofinançat pel mateix programa FEDER que la Universitat de Barcelona està instal·lant actualment. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris