Durant l'acte de commemoració de la Creu Roja, es van entregar reconeixements als socis i col·laboradores. FOTO: Nora Muñoz Otero

Societat

Rialles i llàgrimes en l'acte del centenari de la Creu Roja

L'envelat de la Plaça Sant Ramon ha acollit un acte de commemoració pel 100è aniversari de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada

El centenari de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montacada es continua celebrant a la ciutat, aquest cop com a part del programa de la Festa de tardor i la Festa Major de Sant Martí. L’envelat de la Plaça de Sant Ramon ha acollit aquest dissabte 6 de novembre a les 14.30 h un acte emotiu en què s’ha retut homenatge als socis i sòcies de l’entitat, a més d’entretenir al públic amb quatre entremesos teatrals sobre la història de la Creu Roja i una paella popular final.

Més info: FOTOS: Centenari de la Creu Roja

Entrega de reconeixements

El president de la Creu Roja local, Santiago Morera, ha obert l’homenatge donant les gràcies pel seu servei als més de 3000 socis i sòcies de l’entitat, i a la resta de persones que fan possible el funcionament de l’entitat: els voluntaris, l’equip tècnic, el comitè local de Creu Roja, entre d’altres. “Nosaltres vivim amb les persones i cal reconèixer la seva dedicació voluntària envers els altres, que ens fa una mica més grans cada dia”, ha dit el president sobre tots ells.

A continuació s’ha procedit a donar els reconeixements a les persones sòcies de les tres poblacions que porten més anys donant suport a la Creu Roja i que han pogut assistir a l’acte. També s’ha reconegut als voluntaris i voluntàries de l’Assemblea Comarcal. Se’ls ha guardonat amb un record que té inscrit el logotip de l’aniversari dels 100 anys.

Durant l'acte, s'ha fet entrega d'un reconeixement a la feina feta dels socis i col·laboradores. FOTO: Nora Muñoz Otero

Els Castellers de Cerdanyola han rebut un regal especial de la Creu Roja: “En el món dels castells rebre una camisa d’una colla té una gran importància. Significa formar-ne part. Nosaltres volem fer avui un acte semblant, lliurant la nostra camisa als Martinets”, ha explicat el presentador de l’acte, Jordi Jorba.

Com a representació oficial han acudit a l’acte la presidenta provincial de la Creu Roja, Lidia Lanuza, el president de Catalunya, Josep Quitet, el coordinador de l’Assemblea Comarcal, César Martínez, la segona tinenta d’alcaldessa de Montcada i Reixac, Mar Sempere, i l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón.

Tots ells també han dedicat unes paraules d’agraïment i homenatge a tot l’equip de la Creu Roja, a més de fer l’entrega dels reconeixements als socis. Cordón ha agraït especialment la feina en temps de Covid-19: “Hem vist com la Creu Roja tirava del carro per poder superar la pandèmia”.

Homenatges especials

Durant l’acte, l’organització ha volgut fer un homenatge especial a algunes persones col·laboradores, donant pas als moments més emotius de l’acte. Una d’elles ha estat la María Morato Trias, la col·laboradora més longeva de l’entitat als seus 90 anys. “Sobrepassant totes les dificultats, sempre ens ha ajudat tot el que ha pogut i amb el millor somriure”, ha dit el presentador.

Reconeixement a María Morato. FOTO: Nora Muñoz Otero

També s’ha reconegut especialment a un dels membres de l’equip tècnic, Manolo Martínez, que s’acomiada de l’entitat després de 30 anys de servei. La seva companya Mari Carmen Macías li ha dedicat unes paraules d’agraïment i d’estima que han estat seguides d’un llarg aplaudiment: “Coneixes la frase que diu, ningú és imprescindible, oi? Quina frase tan absurda i que poc certa”.

4 entremesos teatrals

Alguns membres de Creu Roja han explicat la història i la trajectòria de l’entitat a partir de quatre entremesos teatrals que han anat interrompent l’entrega de reconeixements, a manera de paròdia.

El primer ha servit per il·lustrar la fundació de l’associació l’any 1864 en un context bèl·lic. De la voluntat d’uns pocs va néixer una associació internacional: “Podríem fundar una associació voluntària sense cap tendència política ni religiosa, estesa per tot el món, per a ajudar ferits de guerra i altres persones necessitades”, s’ha dit a l’entremès.

Alguns voluntaris han teatralitzat la història de la Creu Roja en quatre entremesos. FOTO: Nora Muñoz Otero

El segon entremès ha mostrat el naixement de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, que va sorgir de la demanda local d’un servei d’emergències. “Em sembla que caldria fundar la Creu Roja local, què et sembla?”, ha dit un dels actors, i el company li ha contestat: “Ah doncs sí, així no ho hauríem de fer nosaltres sols”.

En la tercera representació, s’han recordat les dificultats que va patir la Creu Roja entre els anys 70 i 80 per falta de recursos, especialment per la manca de vehicles per a traslladar els ferits. “Bé, anirem a veure al Ramon per demanar-li si ens deixa el camió”, ha dit una actriu ressaltant la necessitat d’ambulàncies en aquella època. També s’ha fet menció en aquest entremès a la secció de la Banda de Música de Trompetes i Tambors de la Creu Roja.

L’últim entremès ha fet èmfasi en l’actualitat recordant els serveis socials que fa la Creu Roja, com l’ajuda a gent gran i a infants, el suport en la formació, el servei per a persones amb diversitat funcional, la recollida d’aliments i d’altres tasques de necessitat.

Els 7 principis de la Creu Roja

Per acabar, l’acte ha ressaltat els set principis fonamentals, vigents des que es va fundar la Creu Roja, que els voluntaris i voluntàries segueixen encara avui. Aquests són humanitat, imparcialitat, neutralitat, independència, caràcter voluntari, unitat i universalitat. Els han presentat un per un a partir de cartells que han estat pintats i dibuixats per gent gran amb qui l’entitat treballa.

S'han recalcat els set valors de la Creu Roja en set dibuixos fets per gent gran. FOTO: Nora Muñoz Otero

El voluntari Francesc Viladó ha donat un últim agraïment a totes les persones que han passat durant aquests 100 anys, “i als futurs que han de fer que la Creu Roja continuï 100, i 100, i 100 anys més”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris