Postgrau que el Safareig ofereix a la Universitat de Barcelona. FOTO: Cedida

Societat

Els recursos d’atenció a Cerdanyola per a víctimes de violència masclista

Un repàs dels serveis i entitats que operen a la ciutat per atendre víctimes de violència masclista i sensibilitzar entorn al masclisme

La majoria de denúncies per violència de gènere registrades a Cerdanyola del Vallès responen a maltractaments habituals, segons l’Observatori del Vallès Occidental. Una dada que confirma el masclisme com una violència exercida a les dones de manera estructural i que es manifesta a l’àmbit públic i privat de moltes formes, des del maltractament físic fins al psicològic, sexual, econòmic, vicari o digital. A Cerdanyola operen serveis d’atenció professional especialitzada en violència masclista, a més d’existir el telèfon genèric d’atenció urgent 016.

El Safareig

Des dels anys 80 existeix com a associació El Safareig, que neix del pioner Grup de Dones Feministes de Cerdanyola. El seu objectiu era donar resposta a la incipient demanda d’atenció professional a dones víctimes de violència masclista. “Tractar de restablir la posició de subjecte, quan sovint les dones que pateixen violència masclista queden inconscientment fixades com a objecte en un lligam distorsionat” és una de les prioritats, segons ha explicat al TOT el psicòleg del Safareig, Hèctor Garcia.

El servei el forma un consolidat equip de psicòloguesjuristes i altres expertes. Ofereixen atenció subvencionada sense cost per les dones, infants i joves que pateixen violència masclista. Aborden diversos angles: atenció psicològica, prevenció i acció comunitària, formació, assessorament jurídic i orientació laboral. Tenen també un programa de baix cost per tractar els malestars associats al gènere i la sexualitat. La seva seu es troba al carrer de les Vinyes 11 C, el telèfon de contacte és el 93 580 61 51 i el correu electrònic safareig@safareig.org.

Des del Safareig constaten que el nucli de la violència masclista, en ser estructural, no ha variat massa en aquests últims 40 anys i es continua exercint de maneres molt similars. Sí han pogut observar però cert canvi generacional en les maneres en que les dones ho diuen: no parlen igual de la seva posició de dones, ni són igual de conscients de què és la violència masclista i de quines maneres es manifesta.

Servei d'Informació i Atenció a la Dona

Al Carrer de les Belles Arts número 19 es pot trobar el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el qual ofereix orientació i acollida a totes les dones en situació de maltractament, a més de donar resposta a qualsevol qüestió des d’una perspectiva feminista. S’hi faciliten eines perquè la dona pugui analitzar el seu malestar i concebre’s a si mateixa i l’experiència viscuda. El SIAD atén gratuïtament de manera presencial, telefònica al 935921647 (de dilluns a divendres de 9 a 14h i de 15 a 17.30 h) o per correu electrònic: dones@cerdanyola.cat. L'any 2022, el SIAD va atendre 145 dones a Cerdanyola del Vallès.

En concret, aquest servei ofereix ajuda en diverses àrees, començant per aclarir qualsevol tipus de consulta que afecti a una dona. També atenció especialitzada des d'una perspectiva social feminista, que busca assolir el l'apoderament i presa de decisions de la dona. És a més un espai de treball terapèutic on les dones poden analitzar el seu malestar i produir un saber sobre elles mateixes i l'experiència viscuda. S’especialitza en violències masclistes assessorant jurídicament i fent seguiment legal de cada cas. A més d’un espai de reunió i de fer activitats per a les dones, és també un espai de tractament psicopedagògic per a nenes, nens i joves víctimes de la violència masclista.

Sensibilitzar des de la cultura

També són moltes les entitats feministes que treballen a la ciutat per a intentar tallar el problema des de l’arrel, com és el cas de Cerdanyola Educació Feminista, que vol promoure el respecte envers la dona des de l’educació més primària. Neix l’any 2021 de la iniciativa grup de mares, moltes d’elles educadores, que confien en l’educació com a eina bàsica de transformació perquè els infants creixin en ambients sans i igualitaris. L’objectiu concret que es plantegen a la ciutat és revisar les propostes educatives i vetllar perquè siguin en perspectiva de gènere.

Basant-se en que el carrer és l’espai perfecte per a fer sensibilització, valoren molt el paper de la cultura en una transició a una societat no masclista. Les propostes que han fet fins ara han girat entorn a això. Ara han dissenyat una proposta de festival multidisciplinari artístic, on es treballaria des de totes les vessants artístiques pel canvi social en clau feminista. "La cultura és a tot arreu, és d’oci i alhora un espai de transmissió de valors", asseguren des de l'entitat. La mostra més evident d'això és que l'entitat reb puntualment consultes de dones maltractades que s'hi dirigeixen a elles en els diferents actes on han participat. "Estem molt actives a xarxes i a llocs molt visibles com el Roser de Maig o Sant Jordi", expliquen. En aquests casos sempre han derivat les dones als serveis d'atenció de la ciutat. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris