Música, espectacles i molta emoció en l'aniversari 25+1 d'ASPADI
L'Associació de Pares de Discapacitats ha celebrat que porta 26 anys vetllant per la felicitat de persones amb diversitat funcional
L'Associació de Pares de Discapacitats, ASPADI, ha celebrat aquest dissabte 18 de juny la festa del 26è aniversari, que han redenominat com a 25+1 ja que l'any passat es va cancel·lar per la pandèmia. L'entitat va néixer l'any 1996 amb l'objectiu de "treballar per una societat més humanitària on tothom tingui els mateixos drets", segons Gabriel Ortega, president de l'entitat i pare de persona amb diversitat funcional.
Festa del 25+1 aniversari d'ASPADI. FOTO: Nora Muñoz Otero
Durant el matí l'assistència ha estat tímida degut a la calor; s'ha fet un espectacle de pallassos i Qóreo Dance Studio ha fet una exhibició de ball: "Ha durat menys temps del previst i fins a les 13 h tot ha estat més aturat", es lamenta Ortega. Tanmateix, la fresca de la tarda ha animat a desenes d'assistents a gaudir de l'espectacle El Mag Magic&Miss Alice, a ballar al son de la discomòbil.
L'emoció a flor de pell
El moment més emotiu l'han protagonitzat Gabriel Ortega, i l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, quan a les acaballes de la festa han dedicat unes paraules. Tots dos han demostrat una gran complicitat i han parlat des del cor a les persones discapacitades que els escoltaven emocionats i contents.
El missatge principal ha estat reivindicatiu: "Volem que se'ls escolti, se'ls respecti, que tinguin un lloc en la societat, se'ls reconeguin els drets com a qualsevol altre i que no se'ls posi més barreres de les que ja tenen", ha exigit el president. També ha destacat les activitats que l'entitat promou, especialment esportives: ping pong, basquetbol i natació.
Ortega ha animat a tothom a conèixer els nois i noies de l'associació: "Són persones totalment transparents i increïbles. Allò que no ens poden donar a nivell material, i això és molt important, ens ho donen en forma d'estima i generositat". Les llàgrimes han estat a punt de vessar quan ha destacat com d'agraïts es mostren per coses mínimes que acostumem a passar per alt: "Continuo endavant per ells, per a fer-los feliços".
Carlos Cordón també els ha dedicat unes paraules d'estima: “Sou persones meravelloses i úniques. Poques coses més boniques hi ha que trobar-vos pel carrer i que em dediqueu un somriure, unes paraules boniques o una abraçada, que m’omplen el cor d’alegria per a seguir endavant”. Ha agraït a més la feina "meravellosa" que fa ASPADI afegint que "entitats com aquesta ajuden a molta gent a tirar endavant".
Gabriel Ortega i Carlos Cordón en la festa del 25+1 aniversari d'ASPADI. FOTO: Nora Muñoz Otero
Amb aquesta festa s'ha recuperat la celebració dels 25 anys, una data assenyalada que no volien passar per alt. Les pròximes celebracions fins que arribi la 30a es faran al local de l'associació com és habitual.
Moment de recuperar hàbits
A més d'obligar a cancel·lar la festa, els inicis de la Covid van perjudicar molt l'entitat perquè es va aturar la rutina, segons el president: "Els pares saben que dimarts toca ping pong, dijous bàsquet, divendres manualitats, el cap de setmana la piscina. Tot això es va trencar, i a la gent li ha costat tornar a agafar l'hàbit". Igualment, enguany ja s'han consolidat totes les activitats excepte els diumenges de dansa, ja que el monitor de zumba va deixar l'entitat.
Festa del 25+1 aniversari d'ASPADI. FOTO: Nora Muñoz Otero
"Però per la resta estem contents perquè hem tornat a arrencar", afegeix Ortega. ASPADI ha tornat a competir en esdeveniments esportius com el campionat de desembre de ping pong, tres campionats a l'any de natació i una competició a l'any de basquetbol a les festes de l'escola Sant Gabriel de Ripollet. A més, enguany participaran en la seva 9a olimpíada.
Manca de voluntaris
D'ara endavant, l'objectiu que es plantegen és recuperar l'activitat habitual i no afegir noves metes. Tanmateix, ASPADI té una espina clavada per la falta de voluntaris: "Ens costa molt aconseguir-ne", assegura Ortega. L'entitat ha intentat formalitzar convenis de pràctiques amb la UAB, però la universitat ho denega perquè el voluntariat a Aspadi no compleix les hores mínimes requerides. Però Ortega se sent satisfet per haver aconseguit que a l'Ajuntament es crei un departament que dedicat al voluntariat: "Ha trigat, però amb el Covid era esperable", conclou.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris